Hrozil útok na katedrálu v New Yorku? Policie zatkla muže s benzinem a zapalovači

Newyorská policie ve středu večer místního času zatkla muže, který chtěl do katedrály svatého Patrika na Páté avenue vejít se dvěma nádobami s benzinem, tekutým podpalovačem a plynovými zapalovači. Dnes policie uvedla, že stejného muže už před pár dny zadržela u katedrály v New Jersey. V pondělí požár způsobil rozsáhlé škody v pařížské katedrále Notre-Dame.

Zástupci newyorské policie informovali, že 37letý muž u katedrály zastavil s minidodávkou, prošel se okolo a pak se před 20:00 místního času (dnes 02:00 SELČ) vrátil k autu.

Vyndal z něho nádoby s benzinem a podpalovač. Když vešel do katedrály, zastavil ho člen ostrahy, zeptal se ho, kam jde a informoval ho, že s takovými věcmi do kostela nesmí. V tom okamžiku se trochu benzinu vylilo na podlahu.

Člen ostrahy zavolal policisty z protiteroristického oddělení, kteří byli venku. Ti muže zadrželi a vyslechli. "Tvrdil, že katedrálou procházel, aby se dostal na Madison Avenue, protože jeho autu došel benzin," řekl John Miller z newyorské policie. "Prohlédli jsme si vozidlo a ukázalo se, že mu benzin nedošel," dodal. Pak policisté muže zatkli.

"Je těžké říci, co chtěl udělat, ale myslím si, že situace, kdy někdo vejde na takové symbolické místo, jako je katedrála svatého Patrika, s více než 15 litry benzinu, dvěma láhvemi tekutého podpalovače a zapalovači, by nás měla velmi znepokojovat," řekl Miller. "Jeho výpověď nesedí," uvedl také o podezřelém, který už v policejních záznamech figuruje.

Miller později uvedl, že byl zadržený Marc Lamparello, který zůstává ve vazbě, obviněn z pokusu o žhářství a obecného ohrožení. Kolem newyorské katedrály muž kroužil více než hodinu, než zaparkoval a vydal se dovnitř. Před několika dny byl podle Millera Lamparello navíc zadržen u katedrály v Newarku ve státě New Jersey. Na dnešek měl koupenou letenku do Říma.

Katedrála svatého Patrika v New Yorku byla postavena v roce 1878 a při nedávných renovacích v ní byly nainstalovány protipožární postřikovače. Dřevěnou střechu katedrály natřeli protipožárním nátěrem.

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Více souvisejících

New York Policie USA Katedrála svatého Patrika (New York)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy