Guaidó vyzval armádu ke svržení Madura: Rozhodující fáze převzetí moci začala +VIDEO

ůdce venezuelské opozice Juan Guaidó dnes vyzval armádu a lid ke svržení vlády prezidenta Nicoláse Madura, přičemž prohlásil, že má podporu mnoha vojáků. Jeden z ministrů Madurovy vlády krátce poté tvrdil, že vládní jednotky potlačují "menší skupinu vojáků-zrádců" v posádce na okraji Caracasu. Právě tam byl podle opozičních médií i Guaidó, který za několik hodin odjel. Ministr obrany Vladimir Padrino řekl, že celá armáda stojí za Madurem. Jeden voják věrný Madurovi byl podle něj zraněn při střelbě.

Guaidó dnes oznámil, že začala závěrečná fáze svržení Madurovy vlády. Uvedl to na videu, obklopen několika vojáky a po boku s opozičním lídrem Leopoldem Lópezem, který je už dva roky v domácím vězení. Nyní je ale už López na svobodě, podle několika zdrojů díky vojákům loajálním Guaidóovi.

Video bylo natočeno dnes ráno na vojenské letecké základně Franciska Mirandy, nazývané též La Carlota, na okraji Caracasu. Základna leží ve stejné čtvrti, z níž venezuelský ministr komunikací Jorge Rodríguez dnes hlásil potlačování menší skupiny zrádců režimu. Opoziční televize TV Venezuela posléze zveřejnila video z okolí letecké základny, na němž byly vidět skupiny lidí a vojáků a kouř.

En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación. https://t.co/3RD2bnQhxt

— Juan Guaidó (@jguaido) 30. dubna 2019

Podle Reuters se několik mužů v uniformách, kteří doprovázeli Guaidóa, zúčastnilo před základnou přestřelky s vojáky podporujícími Madura. Tři hodiny po Guaidóově oznámení u základny nebyla patrná žádná vojenská aktivita a nejsou ani zprávy o zraněných z předchozí přestřelky.

Podle Reuters se ke Guaidóvi a jeho vojenskému doprovodu připojilo u základny několik set civilistů a bezpečnostní složky na ně střílely slzný plyn.

Ministr obrany Padrino řekl, že odmítá "toto pučistické hnutí, jehož cílem je rozpoutat násilí". Dodal, že armáda "nadále rozhodně brání ústavu a legitimní úřady" a že všechny vojenské jednotky v celé zemi "se hlásí jako normálně" ve svých kasárnách a základnách.

V pozdějším televizním vystoupení ohlásil, že jeden voják věrný Madurovi byl zraněn střelbou u základny La Carlota. Pučisté jsou podle něj právě poráženi a většina se jich z ulic stáhla. Dnešní události označil za nevýznamné. Armáda podle něj "tuto novou agresi" opozice vedené Spojenými státy odmítá. O protistraně hovořil jako o "divoké opozici, která nemá smysl pro vlastenectví".

"Rozhodující fáze převzetí moci začala dnes. Armáda je na straně lidu a na straně ústavy," říká Guaidó na videu natočeném den před velkou demonstrací, kterou už dříve svolal na 1. května. Ta má být podle něj i podle některých analytiků rozhodující pro konec Madurova autoritářského režimu.

"Jako prezident Venezuely a legitimní šéf ozbrojených sil vyzývám všechny vojáky, aby nás podpořili v souladu s ústavou v tomto nenásilném boji," uvedl na videu Guaidó, který se letos v lednu z pozice šéfa parlamentu prohlásil prezidentem. Učinil tak poté, co poslanci neuznali nový Madurův mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidó po Lópezově boku také uvedl, že má podporu mnoha vojáků. Ministr zahraničí Jorge Arreaza ale tvrdil, že Guaidóa podporuje asi 30 vojáků.

Státní poskytovatel internetových služeb společnost CANTV dnes omezila přístup ke službám YouTube a Google. Po určitou dobu byly problémy s připojením k sítím Twitter a Facebook.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Nicolas Maduro armáda Venezuela Venezuela

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy