Guaidó burcuje k demonstracím u armádních základen. Maduro mu poslal ostrý vzkaz

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval své příznivce, aby se v sobotu shromáždili u hlavních vojenských základen v zemi. Cílem demonstrací je přesvědčit armádu, aby se přidala na stranu politika uznávaného více než 50 zeměmi za prozatímního prezidenta Venezuely. Podle autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, k němuž je vedení vojska loajální, je armáda připravena na akce "zrádců a pučistů".

V zemi stižené těžkou politickou a ekonomickou krizí se tento týden rozhořely nové násilné protesty poté, co Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení Madurovy vlády. Při střetech demonstrantů a prorežimních sil zemřelo podle dnešního vyjádření úřadu pro lidská práva OSN pět lidí a 239 dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými jsou i tři mladiství ve věku 15 až 16 let, uvedla mluvčí úřadu Ravina Shamdasaniová.

Guaidó ve čtvrtek obyvatele Venezuely vyzval k poklidným demonstracím u hlavních vojenských základen, "aby (vojáci) začali jednat v souladu s ústavou". Předseda parlamentu ovládaného opozicí se v lednu prohlásil za prezidenta s odvoláním na ústavu, která mu tuto pravomoc dává v případě, že je prezidentem nelegitimně zvolený člověk. Maduro loni obhájil prezidentský mandát ve volbách, které byly podle jeho oponentů zmanipulované a jichž se proto opozice nezúčastnila.

"Tento boj vyhrajeme, neboť se nám podaří docílit toho, aby se zbraně neobrátily proti lidu," napsal ve čtvrtek na twitteru Guaidó.

Hemos visto que sí es posible que las fuerzas de seguridad protejan al pueblo. Les pido a todos mantener el carácter masivo y pacífico de la protesta y no poner sus vidas en riesgo. Esta lucha la ganaremos logrando que las armas no estén en contra del pueblo.

— Juan Guaidó (@jguaido) 3. května 2019

Maduro, pro jehož setrvání u moci je podpora armády klíčová, ve stejný den pronesl další z řady veřejných projevů před nastoupenými jednotkami v uniformách.

"Ano, jsme v plném boji, musíme udržovat nejvyšší bojovou morálku, abychom odzbrojili všechny zrádce, všechny pučisty," prohlásil venezuelský vládce před téměř 5000 vojáky shromážděnými na stěžejní caracaské základně Fort Tiuna.

#2May Hoy iniciamos la Marcha por la Lealtad Militar a la Patria de Bolívar, una clara demostración de la fuerza moral y la integridad de nuestra gloriosa #FANB, que permanece en unión Cívico-Militar, siempre preparada para defender la Paz y la Soberanía nacional. pic.twitter.com/vN4Xx8cISK

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 2. května 2019

Madurovy úřady usilují o zatčení opozičního předáka Leopolda Lópeze, který tento týden opustil domácí vězení a po krátkém vystoupení po Guaidóově boku našel s rodinou útočiště v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu. OSN dnes uvedla, že je tam v pozici "hosta" a nežádá Španělsko o azyl. Madrid nehodlá vyjít vstříc venezuelskému zatykači a Lópeze v rezidenci ponechá.

Španělský ministr zahraničí Josep Borrell dnes uvedl, že o azyl by musel López požádat přímo ve Španělsku. "Je hostem a jako host byl přijat. Nemůžeme dovolit, aby se španělská ambasáda stala centrem politických aktivit ve Venezuele," dodal podle agentury AP socialistický ministr bez dalších podrobností.

Situace dalšího opozičníka stíhaného Madurovým režimem je však podle OSN nejasná. Mluvčí Shamdasaniová dnes vyzvala Caracas, aby ihned zveřejnil informace o tom, kde se nachází poslanec Gilber Caro, který byl zadržen minulý týden a od té doby o něm nejsou zprávy. "Jeho situace nás zvláště znepokojuje, neboť čelí velkému riziku mučení nebo špatného zacházení," řekla mluvčí novinářům.

Guaidó na dnešek svolal v celé zemi shromáždění, na nichž budou příznivci opozice probírat jednotný postoj a další postup ve snaze odstranit prezidenta, kterého označují za "uzurpátora moci". Jejich cílem je uspořádání svobodných voleb, které má podporu desítek zemí včetně Spojených států, jejichž vláda nevyloučila možný vojenský zásah v této jihoamerické zemi. Rusko nebo Čína naproti tomu pevně stojí za ideovým následovníkem zakladatele venezuelského socialismu Huga Cháveze a Moskva varovala Washington před jakoukoli intervencí. O situaci ve Venezuele budou příští týden jednat ministři zahraničí obou zemí Mike Pompeo a Sergej Lavrov.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó Venezuela Nicolas Maduro armáda Venezuela

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 48 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy