USA se chystají zrušit dohodu o snižování strategických zbraní? Odborník před tím varuje

Americké a ruské delegace se tento týden mají setkat v Ženevě, aby prodiskutovali možnost uzavření nové, třístranné dohody mezi USA, Ruskem a Čínou o snižování počtu strategických zbraní. Podle expertů však se může jednat o zastírací manévr USA, které ve skutečnosti nechtějí uzavřít žádnou novou dohodu a naopak tu starou zrušit.

Nová dohoda START (Strategic Arms Reduction Treaty -  Dohoda o snížení počtu strategických zbraní) byla uzavřena v roce 2010 v Praze bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou a bývalým ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Dohoda byla založená na straších úmluvách START I a START II, které též se zavazovaly k redukci počtu nukleárních zbraní.

Podle pražské dohody se obě strany, USA a Rusko, zavázaly k snížení počtu strategických nukleárních hlavic na 1550 pro každou zemi. Kromě toho se rozhodly i snížit počet mezikontinentálních balistických střel a strategických bombardérů na maximální počet 700 kusů.

Nová dohoda START by měla skončit v roce 2021. Agentura The Associated Press (AP) uvádí, že ruský prezident Vladimir Putin ještě před setkáním na G20 v Japonsku prohlásil, že plánuje prodloužení Nové dohody START. Dle něj však USA nevykázaly podobnou iniciativu.

Spojené státy tvrdí, že by mělo dojít k uzavření nové smlouvy o snížení počtu strategických zbraní, která by kromě USA a Ruska zahrnovala i Čínu. Ta podepsala několik mezinárodních dohod o zbraních, avšak žádnou, která by limitovala počet jejích nukleárních zbraní. USA si stěžují, že zatímco ona může rozšiřovat svůj nukleární arzenál, ony jsou limitovány dohodou.

AP na základě anonymního, výše postaveného zdroje obeznámeného s jednáním o nové ozbrojovací smlouvě tvrdí, že Rusko vyjádřilo zájem o takovou mnohostrannou dohodu. Podle zdroje však je dialog o ní obtížnější kvůli řadě akcí, kterých se Rusko mělo dopustit, jako je údajné vměšování se do amerických prezidentských voleb, otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala nebo zajmutí ukrajinských plavidel.

Podle Daryla Kimballa, ředitele Asociace pro kontrolu zbraní (Arms Control Association), je snaha Američanů o vytvoření nové mnohostranné smlouvy ve skutečnosti krycím manévrem pro její zrušení. Kimball AP řekl, že neexistuje žádná šance, že by nová smlouva s Čínou mohla být vyjednána dříve než Nová dohoda START vyprší v roce 2021.

Na stránkách Asociace Kimball naznačuje, že John Bolton, poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, usiluje o zrušení Nové dohody START, stejně jako se měl zasadit o zrušení Dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) z roku 1987. Trump v říjnu 2018 uvedl, že USA od smlouvy odstupují, protože ji má Rusko porušovat. Rusko to popírá. Putin v odvetu podepsal 3. července zákon o vystoupení z INF.

Bolton argumentuje, že Nová dohoda START nebere v úvahu taktické nukleární zbraně, jakožto i nové strategické zbraně vyvíjené Čínou a Ruskem, jako jsou např. hypersonické rakety. Podle Kimballa a dalších kritiků se však jedná jen o výmluvu, aby Bolton, považovaný za „jestřába“, tj. příznivce vojenských řešení mezinárodních problémů, mohl prosadit další, nebezpečné závody ve zbrojení.

Kimball poukazuje na iniciativy členů americké Sněmovny reprezentantů a amerického Senátu, které mají za cíl rozšířit Novou dohodu START či omezit financování nukleárních zbraní porušujících limity dané dohodou do té doby, dokud Rusko bude též dodržovat tyto limity nebo dokud se neobjeví nová lepší smlouva zahrnující i další státy.

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně Smlouva START John Bolton USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov vzkazuje Západu: Pokud se chcete bít za Ukrajinu, Rusko je připraveno

Pokud se chtějí západní země bít na bojišti za Ukrajinu, Rusko je na to připraveno. Prohlásil to v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy