Radikál Sayoc posílal bomby odpůrcům Trumpa, dostal 20 let vězení

Američan Cesar Sayoc, který posílal poštou balíčky s výbušninou předním demokratickým politikům a dalším odpůrcům prezidenta Donalda Trumpa před loňskými volbami do Kongresu, byl dnes v New Yorku odsouzen k 20 letům vězení.

Sayoc (57) letos v březnu před soudem v New Yorku přiznal svou vinu. Podomácku vyrobené bomby podle obžaloby rozeslal na šestnáct adres. Zásilky vyvolaly paniku, žádná z nich ale nevybuchla.

Sayoka zadržela policie loni v říjnu na Floridě, kde žil v autě polepeném obrázky Trumpa a přeškrtanými fotografiemi jeho odpůrců. Od té doby byl ve vazbě bez možnosti kauce. Podle příbuzných trpí dlouhodobými psychickými problémy, které si odmítal přiznat.

Trump supporter who said he was radicalized by the president and Fox News gets 20 years in prison for mailing bombs to Democrats https://t.co/KvXQuBFIdb

— Jon Passantino (@passantino) August 5, 2019

Obžaloba jej vykreslila jako pachatele "dvoutýdenního teroristického útoku", motivovaného "nenávistnou ideologií". Žádala doživotí kvůli nebezpečí, jaké představuje pro veřejnost. Obhajoba naopak navrhovala desetiletý trest. Sayoc během vynášení verdiktu plakal.

Obhájce Ian Marcus Amelkin tvrdil, že jeho klienta ke zločinu dovedlo paranoidní myšlení, vyvolané používáním steroidů. Sayoc podle Amelkina viděl prezidenta Trumpa jako "postavu otce" a byl posedlý spikleneckými teoriemi o lidech, které považoval za prezidentovy nepřátele. "Věříme, že prezidentova rétorika přispěla k tomuto chování," řekl.

Sayoc nad svými činy vyjádřil lítost a ujišťoval, že bomby byly falešné, tedy nebyly s to vybuchnout. I podle vyšetřovatelů bombám chyběla roznětka. Soudce uvedl, že obžalovanému věří.

"Nenáviděl své oběti. Nepřál jim nic dobrého, ale nebyl natolik zbloudilý, aby si přál jejich smrt, alespoň ne svojí rukou," řekl soudce Jed Rakoff. Dodal však, že Sayokovy zločiny byly "příliš příšerné", než aby dostal "poměrně shovívavý" desetiletý trest.

Obálky s výbušninou dostali politici Hillary Clintonová, Barack Obama a Joe Biden, miliardář a filantrop George Soros, několik poslanců Kongresu, herec Robert De Niro, bývalý ředitel CIA John Brennan nebo kanceláře televize CNN v New Yorku a Atlantě.

K Sayokovi dovedly vyšetřovatele stopy DNA a otisky prstů, které na jedné zásilce zanechal. Za jeho zadržením byla ale také analýza sociálních sítí. Zde se totiž dopouštěl stejných chyb v pravopisu jmen, jako na podezřelých zásilkách - Clintonovou například označoval Hilary místo Hillary.

Související

Cesar Sayoc

Sayoc, který rozesílal balíčky s bombami, trpí psychickou poruchou

Muž zatčený v pátek americkou policií kvůli rozesílání zásilek s výbušninami adresovaných prominentním odpůrcům prezidenta Donalda Trumpa měl dlouhodobé psychické problémy, ale odmítal se léčit. Podle listu USA Today to řekl právník rodiny Cesara Sayoca, jemuž hrozí až 48 let vězení.
Cesar Sayoc

Proč není muž, který rozesílal bomby, terorista? A co je vlastně terorismus?

Washington – Američtí policisté zadrželi údajného pachatele odpovědného za poslání 13 trubkových bomb významným Trumpových odpůrcům. Je jím 56letý Cesar Altieri Sayoc, který byl s bombovými útoky spojen už v minulosti. Nicméně, prokuratura jej neoznačila za teroristu. Proč tomu tak je, vysvětluje magazín The Atlantic.

Více souvisejících

Cesar Sayoc (muž který rozesílal zásilky s výbušninami) New York USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy