USA svírá strach. Obavy z dalšího střelce vyvolaly paniku v New Yorku a Louisianě

Motocyklový rachot vyvolal zděšení mezi lidmi na newyorském náměstí Times Square, podobně jako hádka v obchodu Walmart v Baton Rouge v Louisianě. Lidé prchali v obavě ze střelby a místní média dávají incidenty do souvislosti s nervozitou, která panuje po víkendových masakrech v Texasu a v Ohiu. Při nich dva střelci povraždili nejméně 31 lidí.

Paniku na newyorském Times Square měl v úterý večer na svědomí vadný výfuk motocyklů, nikoli další střelec, ujistila policie. Podobnou reakci lidí, tentokrát v obchodě Walmart v Louisianě, způsobili podle agentury AP dva zákazníci, kteří na sebe v hádce vytáhli zbraně.

Strach z nových případů střelby na veřejnosti ve Spojených státech zesílil poté, co o víkendu zahynulo 22 lidí v centru Walmart v texaském El Pasu a dalších devět při konfliktu před jedním z barů ve městě Dayton v Ohiu.

"Na Times Square není žádný střelec. To jen projíždějící motocykly zněly jako střelba," uvedla newyorská policie na twitteru. Dodala, že obdržela četná volání na nouzovou linku 911, a vyzvala veřejnost, aby nepodléhala panice. "Oblast Times Square je velice bezpečná!" ujistila.

Went ahead and grabbed the video myself and edited to the right spot. The panic begins at the top right of the screen #TimesSquare pic.twitter.com/BQrMUS4BC6

— Brian L. (@bleibforth) August 7, 2019

Times Square zahrnuje prostor mezi Broadwayí a Sedmou avenue na Manhattanu. Představuje jednu z nejznámějších turistických atrakcí New Yorku a středisko zábavy. Hluk motocyklů zněl podle očitých svědků jako výstřely a hodně lidí raději uteklo do okolních budov a obchodů.

Podobně v Baton Rouge, hlavním městě amerického státu Louisiana, vyvolala paniku mezi zákazníky obchodu Walmart hádka mezi dvěma muži, kteří na sebe vytáhli zbraně.

Zákazníci utíkající z obchodu si zjevně mysleli, že dojde na střelbu, někteří dokonce slyšeli zvuky, které považovaly za výstřely. Místní šerif Sid Gautreaux nicméně uvedl, že se nezjistilo, že by se ve Walmartu opravdu střílelo, vyšetřování ale pokračuje. Jeden z mužů, který vytáhl zbraň, byl zadržen, po druhém se pátrá.

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Více souvisejících

New York střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) USA (Spojené státy americké) Policie USA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy