Záplavy v Riu už zabily 138 lidí

Rio de Janeiro - I když se povodňová situace v brazilském státě Rio de Janeiro ve středu zlepšila, počet obětí záplav stále roste. Zemřelo již 138 lidí, zraněno bylo 135 osob a 53 lidí se stále pohřešuje, informuje ve čtvrtek agentura Reuters.

Záplavy a sesuvy půdy, které jsou nejhorší za posledních 40 let, začaly v pondělí po přívalových deštích. Nejvíce lidí zemřelo ve favelách (slumech) na předměstí šestimilionového Ria de Janeira. Ve středu hasiči bojovali o život osmiletého chlapce, který zůstal uvězněný pod troskami zborceného domu. Než se k němu dostali, chlapec zemřel.

Vysoká voda připravila o střechu nad hlavou 3200 lidí. Dalším nejméně 10 000 domů hrozí zřícení.

Podle předpovědí meteorologů se další výrazné dešťové srážky očekávají v noci na čtvrtek. Starosta Ria Eduardo da Costa Paes proto vyzval obyvatele nejvíce ohrožených oblastí, aby se raději nezdržovali ve svých domovech.

Starosta také požádal federální vládu o 370 milionů reálů (3,9 miliardy korun) na záchranné operace a pomoc postiženým lidem.

Voda a sesuvy půdy vyvolaly v úterý v Riu de Janeiru zmatek, ochromena byla doprava a provoz omezila i letiště. Ve středu se situace pomalu vracela k normálu. "Z hlediska dopravy je situace lepší, než byla včera," potvrdil starosta Paes.

Podle meteorologů je letošní léto v Riu výjimečně horké a deštivé. V lednu při záplavách v brazilských státech Rio de Janeiro, São Paulo a Minas Gerais zemřelo nejméně 76 lidí.

Související

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

Více souvisejících

Povodně Brazílie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

Maďarsko by se nezachovalo jako Ukrajina, prohlásil Orbánův muž. Opozice je na nohou

Maďarští opoziční politici ostře kritizovali výroky Balázse Orbána, politického ředitele úřadu předsedy vlády, který v rozhovoru pro server mandiner.hu prohlásil, že Maďarsko by se v případě ruské vojenské agrese nezachovalo jako Ukrajina. Uvedl to server telex.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy