Papež František dal na Filipínách politikům co proto

Manila - Papež František pokračuje v oficiální návštěvě Filipín. Dnes se několikrát opřel do místních politiků, aby skoncovali z korupcí. Měli by prý také vyslyšet pláč chudých.

Papež dnes navštívil prezidentský palác Malacanang, kde se konala oficiální uvítací ceremonie vedená prezidentem Benignem Aquinem.

Po soukromém setkání s prezidentem si papež, který je známým zastáncem chudých, nijak nebral servítky, když žádal spravedlivější a starostlivější společnost na Filipínách, kde se asi 80 procent obyvatel hlásí ke katolické víře. "Nyní více než kdy jindy je důležité, aby se političtí představitelé brali za čestnost a soudržnost v zájmu obecného dobra," řekl papež. "Je třeba, aby odmítali jakoukoli formu korupce, která odvádí zdroje od chudých," dodal.

Podle vládních statistik žije čtvrtina ze 100milionové populace Filipín za pouhý dolar na den, připomněla agentura AP.

Zdroj: YouTube

V Manile dnes papež František rovněž sloužil mši v katedrále, která stojí na místě, kde byl katolický kostel zbudovaný z bambusu a palmových listů již v roce 1581. A svůj program následně rozšířil o neohlášenou dvacetiminutovou návštěvu v domově, v němž církev pečuje o děti, které dříve žily na ulici. Řada z nich se v minulosti živila dětskou prostitucí či byla členy mládežnických gangů.

Korupce postihuje Filipíny od 20leté vlády již zesnulého diktátora Ferdinanda Marcose, který společně se svou manželkou - proslulou svou gigantickou sbírkou luxusních bot - a přáteli údajně rozkradl pět až deset miliard dolarů ze státních fondů. Marcos byl svržen v roce 1986 a také jeho nástupkyně Gloria Macapagalová Arroyová je v současné době souzena kvůli obvinění z korupce.V sobotu se František vydá do provincie Leyte, kterou koncem roku 2013 postihl ničivý tajfun Haiyan, jenž si vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných a několik milionů lidí připravil o střechu nad hlavou.

V neděli bude papež sloužit mši pod širým nebem v Rizalově parku v Manile, které se má zúčastnit až šest milionů věřících. V pondělí dopoledne místního času odletí František zpět do Vatikánu.

Související

Více souvisejících

Papež František Filipíny Korupce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy