70 let od kapitulace: Japonský císař mluvil o vině, KLDR ukázala ženskou kapelu

Tokio/Pchjongjang - Japonsko si dnes připomíná 70 let od kapitulace na konci druhé světové války. Císař Akihito (81) při hlavní pietě v Tokiu hovořil o pocitu viny a naději, že se podobný konflikt nikdy nebude opakovat. Vzpomínkové akce se však neobešly bez kontroverzí. Výročí konce války si dnes připomněla i Severní Korea.

"Když hledím na naši minulost a připomínám si pocit hluboké viny nad poslední válkou, pak upřímně doufám, že se válečné hrůzy nikdy nebudou opakovat," řekl císař poté, co si davy lidí po celé zemi v poledne minutou ticha připomněly mrtvé. Akihitův otec, císař Hirohito, vyhlásil kapitulaci Japonska 15. srpna 1945 v rozhlasem přenášeném projevu.

Pravicový premiér Šinzó Abe v pátek rozladil představitele sousedních států, které Japonsko během války okupovalo, když sice uznal, že Japonsko ve válce způsobilo "nezměrné škody a utrpení" nevinným lidem, ale neomluvil se za ně. Země podle něj nesmí dopustit, aby "naše děti, vnoučata a další generace, které přijdou a které nemají s válkou nic společného," musely v omluvách pokračovat.

Zdroj: YouTube

Podle čínské státní agentury je Abeho prohlášení "rozmělněná omluva" a jde o "pochroumaný začátek budování důvěry mezi sousedními státy".

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje pak dnes řekla, že Abeho projev obsahoval některé "politováníhodné pasáže". "Dějiny nelze zastírat, zůstanou živé prostřednictvím svědectví současníků," řekla na ceremonii v Soulu. Vyzvala také Japonsko, aby "v co nejkratší době" vyřešilo otázku zneužívání žen japonskými vojáky jako sexuálních otrokyň.

Psali jsme:
Řítí se východní Asie do války? Dochází k zásadní změně, varuje odborník
 

Abe na dnešní vzpomínkové akci řekl, že japonské válečné oběti "položily své životy pro budoucnost a blahobyt" dnešního Japonska. "Jejich oběť je základem dnešního blahobytu a my na jejich přispění nikdy nezapomeneme. Myslíme na minulost a nenávidíme válečné hrůzy," řekl premiér.

Vztahy mezi Japonskem, Čínou a Jižní Koreou kalí zejména návštěvy japonských politiků v tokijské svatyni Jasukuni, kterou Peking a Soul považují za symbol někdejšího japonského militarismu. Abe do svatyně osobně nezavítal, poslal do ní ale obětiny. Na místě se také poklonili tři ministři z jeho kabinetu.

Vzpomínkový akt se konal také v Pearl Harboru na Havaji, kde se akce zúčastnili starostové měst a velitel americké pacifické flotily. Zároveň se ceremonie konala také v Honolulu a japonské Nagaoce, odkud pochází japonský admirál Isoroku Jamamoto, který naplánoval útok na havajskou základnu.

KLDR připravila hlučnou, ale pokojnou slavnost v Pchanmundžomu v pohraničním demilitarizovaném pásmu. Ženská kapela složená z příslušnic severokorejské armády tam pochodovala jen několik metrů před přihlížejícími jihokorejskými a americkými vojáky.

Pchjongjang a Soul se nedokázaly dohodnout na společných oslavách konce japonské okupace. KLDR v rámci oslav do hlavního města povolala spřátelené skupiny zahraničních Korejců. Zúčastnili se řady veřejných shromáždění, která byla spíš než válečnému výročí věnována oslavě severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Severní Korea (KLDR) Akihito (japonský císař)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 48 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy