Okinawou zmítají protesty, Američané přesto na ostrově zůstanou

Naha - Japonsko obnovuje realizaci plánů na přemístění americké vojenské základny na Okinawě. Děje se tak navzdory rozsáhlým protestům místních, kteří volají po úplném odchodu Američanů z ostrova.

Měsíc trvající rozhovory mezi Tokiem a okinawskými orgány kompromis nepřinesly a práce na přesunu rozsáhlé americké vojenské základny budou obnoveny. Se zprávou přišel server RT.com.

Výstavba nové základny tak bude realizována navzdory hlasitému nesouhlasu Okinawanů. Ti s přítomností Američanů na ostrově ostře nesouhlasí a požadují, aby americká základna byla přesunuta zcela mimo Okinawu a nikoli pouze do její klidnější části.

Plán přesunu rozsáhlé americké vojenské základny Futenma z hustě zalidněného města Ginowan do Henoko sahá až do poloviny devadesátých let. Snahy o jeho realizaci byly od té doby blokovány místním obyvatelstvem a provázeny celou řadou protestů.

Japonský premiér Šinzó Abe uvedl, že přemístění Futenmy do Henoko je jedinou schůdnou možností. V současné době je na Okinawě okolo osmnácti tisíc amerických vojáků.

Psali jsme:
Japonsko na válečné stezce? Nové zákony mění bezpečnostní politiku
 

Japonsko, které bylo po konci druhé světové války zevrubně demilitarizováno, se v současné době ocitá v procesu významné proměny své bezpečnostní politiky. Premiér Šinzó Abe, která utužuje vazby s USA, se snaží prosadit reformu, jež by umožnila japonské armádě účastnit se kolektivní sebeobrany.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Okinawa Japonská armáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 14 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy