Prezident, co neodsuzuje znásilnění ani vraždu: Kandidát vyvolal pořádný rozruch

Manila – Rodrigo Duterte se stal překvapivým favoritem filipínských prezidentských voleb. Jeho kontroverzní výroky již přitáhly pozornost celého světa. Více informací přinesl deník The Guardian.

Duterte vyvolal rozruch, když před svými příznivci žertoval o Jacqueline Hamillové, oběti znásilnění a vraždy při vzpouře vězňů ve věznici města Davao, kde byl Duterte v té době starostou, v roce 1989. Uvedl, že když viděl, jak je Hamillová krásná, mrzelo ho, že ji znásilnili, ale říkal si, že jako starosta měl být první na řadě.

Nyní podle deníku znovu přitáhl pozornost, když v nedělní televizní debatě uvedl, že kdyby zjistil, že jeho děti berou drogy, zabil by je. „Jsem opravdu rozzuřený. Říkají, že jsem zabiják. Možná jsem," uvedl také v debatě.

Duterte si získal přízeň voličů zejména svým nekompromisním přístupem a sliby, že pokud se stane prezidentem, tvrdě zakročí proti zločinu a potrestá všechny, kteří jsou podezřelí. Jeho kritici ale uvádí, že jeho výroky mohou zásadně poškodit zahraniční politiku Filipín. Za svůj výrok o znásilnění se Duterte již omluvil.

Související

Více souvisejících

Filipíny prezidentská kampaň Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy