Při ofenzivě zabili filipínští vojáci 40 islamistických povstalců

Manila – Úspěch hlásí filipínská armáda. Její vojáci zabili na dvou frontách 40 povstalců z muslimské radikální Skupiny Abu Sayyafa a dalších 25 zranili. Informovala o tom dnes armáda. 

Agentura AP uvedla, že ozbrojené síly minulý týden zahájily na jihu země první velkou protiteroristickou ofenzivu od konce června, kdy se postu nového prezidenta ujal Rodrigo Duterte.

Právě nový prezident Duterte skupinu Abu Sayyafa důrazně vyzval, aby skoncovala s únosy za účelem získání výkupného, a pohrozil jí tvrdou konfrontací. Velitel armády podle agentury AP minulý týden v této souvislosti prohlásil, že začínající ofenziva bude pro extremisty "šokující a bolestná".

Podle regionálního vojenského mluvčího majora Filemona Tana bylo od spuštění operace v džunglích provincie Sulu zabito 22 radikálů a dalších 16 zraněno. Armáda podle něj přišla o jednoho vojáka.

Sulu je chudá, převážně muslimská provincie a leží asi 950 kilometrů na jih od filipínské metropole Manily. Předpokládá se, že tam extremisté drží několik cizinců, za které chtějí získat výkupné.

Zároveň probíhá ofenziva v blízké ostrovní provincii Basilan, kde už armáda zlikvidovala 18 bojovníků Skupiny Abu Sayyafa a dalších devět zranila. Tan ddodal, že několik tisíc vojáků zapojených do tažení proti militantním islamistům podporují bojové vrtulníky vyzbrojené raketami a dělostřelecká palba.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy