Japonsko čeká revoluce: Císař Akihito je připraven abdikovat

Tokio - Japonský císař Akihito oznámil, že je připraven v příštích letech abdikovat. Rozhodnutí dvaaosmdesátiletého monarchy je v moderních dějinách bezprecedentní. Informovala o tom státní televize NHK.

Císař Akihito, který trpí v posledních letech zdravotními problémy, sdělil svůj záměr agentuře, jež zajišťuje chod císařského paláce. Důvod neuvedl. Akihitovým nástupcem by měl být 56letý korunní princ Naruhito.

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 27 let. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě, jako bývali jeho předkové.

Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Akihito (japonský císař)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy