Pravděpodobně výbuch bomby na filipínském tržišti zabil nejméně deset lidí

Manila – Tržištěm ve filipínském městě Davao otřásl výbuch. Zemřelo nejméně deset lidí, zraněny byly desítky osob – informace se ale v tomto případě rozchází.

O výbuchu informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího filipínského prezidenta Rodriga Duterteho. Policie tvrdí, že patrně vybuchla bomba.

Zprávy o počtu zraněných se liší. Mluvčí prezidenta sdělil televizní stanici CNN, že zraněno bylo 60 osob, místní policie mluví o 30 lidech, kteří byli převezeni do nemocnice. Podle policie mají lidé na tržišti zranění, která vypadají jako od střepin bomby, zatím ale nelze vyloučit ani jiné příčiny exploze.

Davao je Duterteho rodným městem, prezident je ale podle Reuters mimo nebezpečí. Prezident v něm sice v té době, v okamžiku exploze se ale nenacházel v blízkosti tržiště, ale uvnitř policejní stanice v jiné části města, kde mluvil s policisty.

Prezident v posledních dnech čelil výhružkám, dnes ale na tiskové konferenci bagatelizoval spekulace o tom, že se připravuje spiknutí s cílem zavraždit ho.

Jeho mluvčí příčinu výbuchu neupřesnil, podle policie ale pravděpodobně šlo o bombu. K zodpovědnosti za explozi se nikdo nepřihlásil.

Na Filipínách trvá dlouhodobý konflikt mezi armádou a islamistickou skupinou Abu Sayyafa. Kromě toho v posledních měsících přibylo násilností v souvislosti s obchodem s drogami.

Související

Více souvisejících

Filipíny výbuch Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy