Japonský premiér přijel na Havaj, navštívil americký vojenský hřbitov

Honolulu - Japonský premiér Šinzó Abe dnes zahájil dvoudenní návštěvu Havaje, během níž se setká s americkým prezidentem Barackem Obamou. Uctí památku obětí útoku na Pearl Harbor ze 7. prosince 1941, nicméně omlouvat se za něj nehodlá.

Abeho návštěva se koná 75 let od útoku, po kterém se USA zapojily do druhé světové války. Krátce po příletu zavítal na hřbitov příslušníků amerického vojska, kde položil věnec a uctil chvílí ticha americké vojáky padlé ve válce.

Před dnešním příletem Abe řekl, že chce svou návštěvou vyslat do světa poselství, že Japonsko nikdy nebude opakovat zvěrstva z minulých válek. Vyjádřil přitom naději, že jeho čin potvrdí usmíření mezi oběma zeměmi, které jsou nyní spojenci.

Abe na Havaji zavítal také k památníku obětí nehody z roku 2001, kdy se japonská rybářská loď srazila s americkou ponorkou a zahynulo devět členů americké posádky.

Abe se dnes stane prvním japonským úřadujícím premiérem, který se vydá na základnu Pearl Harbor, kde během útoku zemřelo přes 2400 amerických vojáků. Jeden z přeživších Alfred Rodrigues v pondělí agentuře AP řekl, že návštěvu vítá. Omlouvat se však podle něho není nutné. "Válka je válka. V podstatě dělali, co se od nich čekalo a my také. Necítím vůči nim žádnou zášť," prohlásil americký veterán.

Související

Státní pohřeb japonského expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Abe zemřel v červenci poté, co ho během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. První státní pohřeb po 55 letech v Japonsku hluboce rozdělil veřejnost. Kritici poukazují mimo jiné na vysokou cenu obřadu či na kontroverzní vztahy Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení, která je známá jako moonisté.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

V Japonsku se snažil upálit muž kvůli pohřbu pro Abeho

Poblíž úřadu japonského premiéra se dnes ráno pokusil upálit muž,. Zřejmě tak protestoval proti státnímu pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který v červenci zemřel při atentátu. Zhruba sedmdesátiletý muž policii sdělil, že se úmyslně polil hořlavinou. Kvůli rozsáhlým popáleninám skončil v nemocnici, stejně tak jako jeden zasahující policista, uvedl server The Guardian.

Více souvisejících

Šinzó Abe Pearl Harbor Japonsko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy