Do ulic Manily vyšly tisíce katolíků, odmítají brutální praktiky prezidenta Duterteho

Manila - Ve filipínské metropoli se dnes konala velká demonstrace, kterou podpořila Katolická biskupská konference Filipín (CBCP). Desítky tisíc lidí přišly vyjádřit nesouhlas s krvavým vládním protidrogovým tažením a s plánem kabinetu obnovit trest smrti.

Podle organizátorů se k pochodu přidalo až 50.000 lidí. Projevy si pak vyslechlo asi 10.000 osob, odhadla policie. Akce se zúčastnil i manilský arcibiskup Luis Antonio Tagle, o němž se v roce 2013 uvažovalo jako o možném kandidátovi na papeže.

Na demonstraci se ukázala také opoziční senátorka a někdejší ministryně spravedlnosti Leila de Limaová, která patří mezi nejhlasitější kritiky filipínského prezidenta Rodriga Duterteho.

Prokuratura tvrdí, že De Limaová ještě jako ministryně spravedlnosti přijímala úplatky od drogových gangů a výměnou za ně připustila obchod s drogami ve filipínských věznicích. Kromě ní se úřady chystají zatykač vydat i na jejího řidiče, dva osobní strážce a bývalého představitele vězeňské služby. De Limaová, která byla ministryní spravedlnosti v letech 2010 až 2016, tvrzení úřadů označila za lživé. "Není to nic jiného než politické pronásledování," uvedla.

Psali jsme: Duterte odpískal mírové rozhovory s NPA, vyjednavači se mají vrátit do vlasti Filipíny zastavily protidrogové tažení, policie boj zneužila k vraždě podnikatele  

Nástupce De Limaové ve funkci Vitaliano Aguire to ale popřel. "To není politika. Je to následek nelegálního obchodu s drogami," uvedl. V případě odsouzení političce hrozí až 20 let vězení.

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolebních slibů. Po jeho loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie. Zásahy vyvolaly kritiku Západu i mezinárodních humanitárních organizací.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy