Duterte velel komandu smrti. Dal zabít i těhotnou ženu, vypověděl expolicista

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte v době, kdy byl starostou města Davao, údajně dával rozkazy a peníze v hotovosti členům "smrtícího komanda". Uvedl to dnes expolicista Arthur Lascanas.

Právníci zabývající se případy porušování lidských práv, kteří Lascanase představili na tiskové konferenci v Senátu, uvedli, že by tato obvinění mohla být důvodem pro zahájení procesu sesazení prezidenta.

Lascanas se při své dnešní výpovědi v Senátu v jednu chvíli rozplakal. Uvedl, že nechal zabít i své dva bratry, protože užívali drogy. V rozporu se svými dřívějšími prohlášeními také přiznal, že se podílel na zabíjení zločinců při raziích ve městě Davao, jež si vyžádaly stovky obětí.

Popsal přitom několik vražd a útoků, které podle něj nařídil, povolil či financoval tehdejší starosta Davaa - Duterte. Při jednom z nich například Lascanas a další členové jeho skupiny zastřelili s Duterteho svolením muže podezřelého z únosu, jeho těhotnou manželku, malého syna, tchána a dvě další osoby.

Psali jsme: Do ulic Manily vyšly tisíce katolíků, odmítají brutální praktiky prezidenta Duterteho  

Jiný podezřelý zločinec, bývalý voják, byl smrtícím komandem zajat a předveden před Duterteho. Ten nařídil, aby byl zabit, přestože policisté z jiného města věděli, že v době zatčení byl naživu. Lascanas proto zařídil, aby policie napsala zprávu o tom, že někdejší voják po zatčení utekl. Smrtící komando pak muže zavraždilo a pohodilo jeho tělo v sousední provincii, vypověděl Lascanas.

Duterteho mluvčí Martin Andanar zmíněná tvrzení odmítl jako snahu blíže neurčených lidí, které negativně zasáhly Duterteho reformy a kteří chtějí prezidenta zbavit moci.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy