USA a EU zuří. Hrozí Kambodži kroky za rozpuštění opoziční strany

Phnompenh/New York/Brusel - Spojené státy a Evropská unie pohrozily přijetím konkrétních kroků proti kambodžské vládě. Soud na její popud nařídil rozpuštění největší opoziční strany.

"Při nynějším vývoji nebudou volby v příštím roce legitimní, svobodné ani spravedlivé," uvedl ve svém prohlášení Bílý dům a slíbil přijetí "konkrétních kroků". Prvním z nich je ukončení podpory Kambodžské národní volební komise.

V Bruselu mluvčí EU upozornil, že volby bez opozice nemohou být legitimní, a dodal, že respekt vůči lidským právům byl podmínkou unie pro obchodování s Kambodžou v rámci schématu "všechno krom zbraní". Tento model poskytující bezcelní obchod - a obdobné podmínky nastavené Spojenými státy - pomohl Kambodži vybudovat textilní průmysl opírající se o levnou pracovní sílu. Do zemí EU a do Spojených států směřuje zhruba 60 procent kambodského exportu.

Jen několik měsíců před parlamentními volbami rozhodl kambodžský Nejvyšší soud, že Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), která je největší opoziční stranou v zemi, má být rozpuštěna. Jejím předákům chce přitom justice zabránit kandidovat ve volbách samostatně či v rámci jiné formace. V čele soudu stojí člen nynější kambodžské vládní strany.

Režim premiéra Hun Sena, který je u moci už 32 let, se takto chce zbavit nebezpečné konkurence. Kabinet dlouhodobě obviňoval Kambodžskou národní stranu záchrany, že usiluje o jeho svržení, a obrátil se na soud s žádostí o její rozpuštění. Vůdce kambodžské opozice a šéf CNRP Kem Sokha byl již v září obviněn z velezrady a více než polovina členů jeho strany kvůli obavám ze zatčení uprchla ze země.

Související

Tchaj-Wan

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny

Tchaj-wan se snaží osvobodit 333 svých občanů, které do Kambodže vylákaly zločinecké skupiny slibující vysoké mzdy za práci v oblasti technologií. Zločinci Tchajwance po příjezdu nutili pracovat v call centrech, která sloužila k podvodům zaměřeným na pevninskou Čínu. Z Číňanů měli pracovníci lákat peníze na neexistující vládní poplatky a investiční příležitosti, informovala dnes agentura AP.

Více souvisejících

Kambodža USA (Spojené státy americké) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy