Ďábelský generál KLDR na olympiádě? Měl by viset, běsní jihokorejská opozice

Soul - Zhruba 70 opozičních politiků dnes protestovalo v Soulu proti příjezdu severokorejského generála Kim Jong-čchola, který se má zúčastnit nedělního závěrečného ceremoniálu zimní olympiády. V minulosti byl šéfem vojenské rozvědky, kterou Jižní Korea viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat korvetu Čchonan.

Při torpédování jihokorejské korvety zahynulo 46 námořníků. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti.

Opoziční demonstranti před prezidentským palácem v Soulu požadovali, aby tento severokorejský generál nebyl do země vpuštěn. Severokorejská delegace má do Jižní Koreje přicestovat po silnici. "Kim Jong-čchol je ďábelský válečný zločinec, který napadl Jih a zaslouží si viset," uvedl vůdce opozičních konzervativců Kim Song-te v prohlášení.

Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jihokorejská vláda ale dnes oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila, a požádala veřejnost o pochopení.

"Za stávajících složitých okolností jsme se rozhodli zaměřit na dialog se (Severokorejci) s cílem dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů, a nezaměřovat se na to, jakou mají (tito severokorejští představitelé) minulost, ani na to, kdo jsou," konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Ministerstvo ale zároveň zdůraznilo, že na názoru Soulu, že za potopení jihokorejské válečné lodi nese vinu KLDR, se nic nezměnilo.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Kim Jong-čchol (generál KLDR) Olympijské hry 2018 Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy