Spory Čína-USA vyvrcholily. Si Ťin-pching a Mike Pence se hádali na summitu APEC

Na letošním summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) vystoupily do popředí čínsko-americké obchodní spory. Čínský prezident Si Ťin-pching vyčetl Spojeným státům protekcionismus. Americký viceprezident Mike Pence zase varoval, že USA již zavedená cla na čínské zboží nezruší a naopak je zdvojnásobí: "USA svůj kurz nezmění, dokud jej nezmění Čína," uvedl politik, který na setkání zastupuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pence také dodal, že USA vybudují v hostitelské zemi summitu, kterou je letos Papua-Nová Guinea, vojenskou základnu. Informuje o tom agentura AFP.

Si na setkání 21 zemí asijsko-pacifického regionu v papuánském hlavním městě Port Moresby řekl, že "studená, horká ani obchodní válka" nemívají vítěze. "Pokusy zřídit zábrany a rozbít úzké hospodářské vazby se příčí ekonomickým zákonům a běhu dějin. Je to krátkodobý přístup odsouzený k neúspěchu," řekl čínský prezident. "Ten, kdo se rozhodne zavřít dveře, se pouze odřízne od zbytku světa a ztratí směr," dodal.

Podpořil jej ruský premiér Dmitrij Medveděv, který varoval před nárůstem protekcionismu a volal po jasných pravidlech mezinárodního obchodu.

Pence vystoupil bojovně. V narážce na čínský projekt novodobé Hedvábné stezky varoval členské státy APEC před spoluprací s Čínou: "Neberte si žádné úvěry, které by mohly ohrozit vaši suverenitu. Chraňte své zájmy... Dělejte to jako Amerika: na první místě vždy vlastní země," radil americký viceprezident.

"Kvůli (obchodní) nerovnováze s Čínou podnikáme rozhodné kroky," uvedl Pence ke clům na čínské zboží. "Uvalili jsme cla na čínské zboží za 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč) a můžeme to ještě zdvojnásobit," dodal.

Dmitry Medvedev is taking part in the Asia-Pacific Economic Cooperation #APEC CEO Summit in Port Moresby, Papua New Guinea pic.twitter.com/Zg0057ax3Z

— Government of Russia (@GovernmentRF) 17. listopadu 2018

Čína a USA vedou obchodní válku, která by podle expertů mohla mít ničivé následky pro globální ekonomiku. Washington již letos uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Americký prezident Donald Trump navíc opakovaně pohrozil zavedením cel na veškerý dovoz čínského zboží do USA, jehož hodnota v loňském roce činila více než 500 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou také reakcí na údajné čínské krádeže duševního vlastnictví amerických podniků.

Trump, který se letošního setkání APEC neúčastní, by se se svým čínským protějškem měl setkat na summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v Argentině koncem tohoto měsíce.

Záměrem států APEC je vytvořit obrovskou zónu volného obchodu. V členských zemích žije zhruba polovina světové populace, připomněla agentura DPA.

Související

Schůzka Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC)

Většina zástupců APEC odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) dnes v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.

Více souvisejících

APEC Si Ťin-pching Čína Mike Pence USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy