Vražda v drogové válce pobouřila Filipíny, soud vyměřil policistům tvrdé tresty

Tři policisté byli dnes na Filipínách odsouzeni k vysokým trestům vězení za vraždu 17letého studenta, který byl zastřelen při protidrogovém tažení bezpečnostních sil. Jde o první takový rozsudek týkající se kontroverzní protidrogové kampaně prezidenta Rodriga Duterteho, která si za dva a půl roku vyžádala na 5000 mrtvých. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Smrt studenta Kiana Delose Santose v metropoli Manile v srpnu 2017 vyvolala na Filipínách vlnu rozhořčení. Tělo mladíka bylo nalezeno v tmavé, odpadky znečištěné uličce na chudinském severním předměstí Manily. Policie studenta vinila z obchodování s drogami, což jeho rodina popřela.

Policisté uvedli, že muže zabili v sebeobraně. Záběry z bezpečnostní kamery ale toto tvrzení vyvrátily, což vyvolalo velké protesty veřejnosti.

Filipínský soud dnes shledal trojici policistů vinnými a udělil jim vysoké tresty vězení. Nejdelší z nich je 40 let odnětí svobody. Odsouzení musejí rovněž zaplatit rodině studenta odškodné.

"Střelba bez rozmyslu nemá v civilizované společnosti místo. Zabití či vraždy nemohou být prostředkem prosazování práva," uvedl soudce Rodolfo Azucena.

Boj proti drogám a zločinnosti byl klíčovou součástí předvolební kampaně prezidenta Duterteho. Po jeho předloňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami.

Kampaň vyvolala kritiku ze strany Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňují na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávají převážně drobní překupníci či narkomani. Policie tato obvinění odmítá s tím, že oběti umírají při přestřelkách, při nichž jsou policisté nuceni se bránit.

Prezident Duterte v minulosti uvedl, že nedovolí, aby byli nějací policisté za zabití drogových dealerů nebo narkomanů posláni do vězení. "Byla to vražda, byl tam jasný úmysl zabít. Něco takového nebude prezident nikdy tolerovat," řekl krátce po dnešním verdiktu Duterteho mluvčí.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte Věznice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy