Vzpurný Tchaj-wan? Čína použije sílu k nastolení svrchovanosti, hrozí prezident Si

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes prohlásil, že Tchaj-wan je součástí Číny. Lidé na obou stranách Tchajwanského průlivu by podle něj měli usilovat o "opětovné sjednocení". Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen vzápětí tuto výzvu odmítla a uvedla, že ostrov nepřijme princip "jedna země, dva systémy".

Čínský prezident podle agentury AFP současně varoval, že se Čína nezaváže nepoužít sílu proti snahám o nezávislost Tchaj-wanu. Peking si podle něj vyhrazuje právo podniknout všechna potřebná opatření vůči "vnějším silám", stavějícím se proti mírovému sjednocení, a proti separatistickým krokům.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949, kdy skončila občanská válka v Číně, de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

I přes zlepšení vztahů mezi ostrovem a pevninskou Čínou v uplynulých 40 letech, Peking pokračuje ve vyhrožování, že použije sílu k nastolení své svrchovanosti, pokud Tchaj-wan formálně vyhlásí nezávislost.

"Nezávislost Tchaj-wanu může vést jen do slepé uličky," varoval Si. "Čína musí být sjednocena a stane se tak," dodal.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v reakci na Siův projev vyzvala Čínu, aby se snažila pochopit myšlení a potřeby tchajwanského lidu, a řekla, že ostrov nepřijme princip "jedna země, dva systémy". Tuto politickou strategii formuloval počátkem 80. let zesnulý čínský vůdce Teng Siao-pching pro sjednocení Číny, v jejímž rámci by jisté regiony jako Hongkong, Macao či Tchaj-wan měly vysokou míru autonomie. V případě Hongkongu a Macaa již Peking tuto politiku uplatňuje.

O den dříve tchajwanská prezidentka v novoročním projevu prohlásila, že Čína musí využít mírových prostředků ve vztahu s Tchaj-wanem a respektovat jeho demokratické hodnoty. Zdůraznila také, že výsledky nedávných místních voleb, ve kterých utrpěla porážku její vládní Demokratická pokroková strana (DPP) odmítající sbližování s pevninskou Čínou, rozhodně neznamenají, že by se tchajwanské veřejné mínění přiklánělo k tomu, "abychom se vzdali naší samosprávy".

Čínské zasahování do politického a společenského vývoje ostrova je pro Tchaj-wan v tomto okamžiku "tou největší výzvou", řekla Cchaj Jing-wen.

Vztahy Tchaj-wanu s Čínou se za vlády Cchaj Jing-wen zhoršily a Peking v poslední době stupňuje tlak na ostrov. Čína pořádá zastrašující vojenská cvičení a snaží se o politickou izolaci Tchaj-wanu tím, že ekonomickými pobídkami odlákává jeho poslední diplomatické partnery.

Související

Více souvisejících

Si Ťin-pching Čína Tchaj-Wan Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy