Tálibán přepadl vojenskou základnu v Afghánistánu, přes 120 mrtvých

Bojovníci Tálibánu dnes ve výcvikovém středisku v provincii Vardak na východě Afghánistánu zabili více než 120 příslušníků bezpečnostních složek. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z afghánského ministerstva obrany. Podle dřívějších zpráv afghánských úřadů si útok povstalců na základnu vyžádal 12 mrtvých a 30 zraněných.

"Máme informaci, že při explozi uvnitř výcvikového střediska zahynulo 126 lidí," řekl agentuře nejmenovaný činitel ministerstva. I podle informací úředníků ze správy provincie Vardak si atentát vyžádal přes stovku mrtvých.

#Taliban assault on Afghan military compound kills 12 troops, wounds 30 https://t.co/gdcJ4TEWaV pic.twitter.com/Vj1HZ3pm17

— Press TV (@PressTV) 21. ledna 2019

Na základnu podle náměstka ministra vnitra Nasrata Rahímího nejprve zaútočil sebevražedný atentátník ve vozidle, pak následovala střelba povstalců na vládní síly. Vojáci nejméně dva povstalce zabili, dodal Rahímí. K útoku se v prohlášení pro média přihlásil Tálibán.

V neděli si pumový útok na konvoj guvernéra afghánské provincie Lógar vyžádal životy nejméně osmi příslušníků bezpečnostních sil. Guvernér vyvázl bez zranění. Deset dalších osob utrpělo zranění. Útočník odpálil vozidlo s výbušninami v blízkosti konvoje na hlavní dálnici mezi Lógarem a hlavním městem Kábul. K útoku se rovněž přihlásil Tálibán.

Související

Více souvisejících

Tálibán armáda Afghánistán Teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy