Indická armáda má důkaz, že existuje Yetti. Opravdu?

Otázku, zdali opravdu existuje yetti, si evidentně položila i indická armáda. Na Twitteru se totiž pochlubila výsledky dubnové existence, při které se údajně podařilo objevit stopy záhadného tvora. Expert oslovený agenturou Reuters ale jejich nadšení nesdílí.

Indická armáda se včera večer pochlubila na Twitteru nevídaným objevem. Členové její horské expedice údajně narazili na záhadné stopy mytického tvora yettiho. Měří 81x38 cm a armádní příslušníci je objevili nedaleko základního tábora pro výstup na himálajskou osmitisícovku Makalu už 9. dubna.

„Tento nepolapitelný sněžný muž byl zatím spatřen pouze v národním parku Makalu-Barun. Podle Daniela C. Taylora, který se záhadou yettiho dlouhá léta zabývá, však jde o stopy medvěda. „Pokud jde o šlépěje jediného zvířete, bylo by velké jako dinosaur,“ pochybuje Taylor o pravosti tvrzení indické armády v rozhovoru pro agenturu Reuters.

For the first time, an #IndianArmy Moutaineering Expedition Team has sited Mysterious Footprints of mythical beast 'Yeti' measuring 32x15 inches close to Makalu Base Camp on 09 April 2019. This elusive snowman has only been sighted at Makalu-Barun National Park in the past. pic.twitter.com/AMD4MYIgV7

— ADG PI - INDIAN ARMY (@adgpi) 29. dubna 2019

Jako yetti je označován neznámý druh dvounohého hominida, který se vyskytuje právě jen v pohoří Himálaje. Existence 2,5 metru vysokého chlupatého tvora podobného lidoopovi nebo pravěkému člověku však nikdy nebyla potvrzena. Spousta lidí jím však je dodnes fascinována a po jeho stopách pátrá.

Existence yettiho se traduje především na základě vyprávění obyvatel z okolí Himálaje, kde se zprávy o něm předávají již po mnoho generací. Evropané o něm vědí od přelomu 19. a 20. století, roku 1899 totiž objevil v jednom horské sedle obrovský otisk chodidla anglický důstojník Laurence Waddell.

První fotografii pak pořídil v roce 1937 Frank Smythe, který velikost otisku poměřil s horolezeckým cepínem. O 35 let později udělali američtí horolezci Jeffrey McNeely a Edward Cronin první sádrové odlitky stop.

Nejasnosti vyvolává už jméno tvora, které v jazyce šerpů představuje obecné označení divokého horského zvířete. I proto mnozí místní lidé uvádějí, že „yettiho“ mnohokrát pozorovali. Obvykle přitom mají na mysli medvěda tibetského.

Odborníci se domnívají, že ve většině případů jde o poškozené či deformované otisky nám dobře známých zvířat, někteří další jim však oponují, že může doopravdy jít o tvora, který není odborně popsán. Zdali k jeho nalezení pomůže objev indické armády, však zatím není jasné.

Související

Více souvisejících

Yetti (označení neznámého druhu dvounohého hominida) Armáda Indie Indie Himaláje, Indie

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy