Novým japonským císařem se stal Naruhito, zná se Sobotkou, byl i v Praze

Novým japonským císařem se o půlnoci místního času (dnes v 17:00 SELČ) stal 59letý Naruhito. Zároveň skončila 30letá éra císaře Akihita, který se dnes vzdal trůnu ve prospěch staršího ze svých dvou synů.

S novým císařem v zemi vycházejícího slunce začala úderem místní půlnoci nová éra nazývaná Reiwa, což znamená "krásná harmonie". Naopak skončilo období zvané Heisei, neboli "všudypřítomný mír", spjaté s Akihitem.

Akihito dnes abdikoval ve svých 85 letech ze zdravotních důvodů. Je prvním abdikujícím japonským císařem za posledních 200 let. Svůj úmysl vzdát se trůnu oznámil už v roce 2016, kdy sdělil, že už fyzicky nestačí na plnění svých povinností.

Dosavadní korunní princ Naruhito nástup na chryzantémový trůn formálně potvrdí na středeční ranní ceremonii, které se podle tradice nesmí účastnit ženské příslušnice císařské rodiny, tedy ani Naruhitova choť Masako a dcera Aiko.

Kosmopolitně založený Naruhito rovněž slavnostně převezme panovnické insignie, mezi nimiž jsou posvátný meč, císařské klenoty a pečeti. Pronést má také svůj první veřejný projev coby 126. japonský císař.

Ceremoniály spojené s nastoupením nového císaře na trůn budou trvat až do podzimu.

Narodil se 23. února 1960. Vystudoval historii na filozofické fakultě univerzity Gakušúin, z Oxfordské univerzity, kde od roku 1983 studoval hospodářské dějiny a právo, si v roce 1991 odvezl titul doktora občanského práva. Angažuje se v problematice ochrany životního prostředí, vodního hospodářství a námořní dopravy.

Jako člen japonské císařské rodiny již v mládí hodně cestoval po světě. V roce 1985 byl na neoficiální pětidenní návštěvě Prahy, Českého Krumlova a dalších historických měst. Je údajně znalcem a obdivovatelem české hudby. V červnu 2017 se v Tokiu setkal s tehdejším českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Související

Papež František

Papež František ukončil historickou návštěvu Japonska. Mluvil o nebezpečí jádra

Papež František dnes po čtyřech dnech odletěl z Japonska, kde se vyslovil pro celosvětové globální odzbrojení, a zamířil zpátky do Říma. Jaderná energie by podle něho neměla být využívána, dokud nebudou jasné záruky, že je bezpečná pro lidi i životní prostředí. Hlava římskokatolické církve završila svou týdenní asijskou cestu, během níž navštívila i Thajsko.

Více souvisejících

Naruhito Japonsko Akihito (japonský císař)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy