Google zneužívá své postavení? Indie ho bude vyšetřovat kvůli Androidu

Indický antimonopolní úřad (CCI) nařídil vyšetřování společnosti Google kvůli podezření, že zneužívá dominantního tržního postavení svého mobilního operačního systému Android a omezuje své rivaly. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Za stejný přečin dostal americký internetový gigant, který je součástí holdingu Alphabet, loni rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (téměř 112 miliard Kč) od Evropské unie.

CCI, který tuto kauzu zkoumá od loňského roku, dospěl k předběžnému závěru, že Google svou pozici zneužil, a nařídil věc plně vyšetřit. Závěry by měly být známy do jednoho roku. Kdo podal regulátorovi stížnost, zdroje Reuters neuvádějí, sdělily pouze, že případ jde ve stopách evropského precedentu.

Google podle loňského vyjádření Evropské komise využil Android v EU k upevnění dominantního postavení svého internetového vyhledávače a od roku 2011 omezuje výrobce zařízení tím, že je nutí přednostně instalovat aplikace od Googlu na úkor aplikací od konkurence.

Minulý měsíc americká společnost oznámila, že uživatelé elektronických zařízení s operačním systémem Android si mohou zvolit, jaký prohlížeč a jaký vyhledávač použijí.

Android, který výrobci zařízení dostávají zdarma, používá ve světě na 88 procent chytrých telefonů, v Indii tento podíl dosahuje 99 procent.

CCI má pravomoc uložit Googlu pokutu do výše 10 procent obratu v Indii za poslední tři roky.

Google není v Indii vyšetřován poprvé. Loni mu CCI uložil zaplatit 1,36 miliardy rupií (445 milionů Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu a zkreslování výsledků vyhledávání. Google se proti verdiktu odvolal.

Související

Více souvisejících

Indie Google Android

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy