Kvůli protestům v Hongkongu zadrženo přes 20 lidí. Násilí podněcuje Británie, tvrdí Čína

V souvislosti s protesty v Hongkongu byly zadrženy už více než dvě desítky lidí, informovala dnes agentura Reuters. Ve středu byl zatčen první člověk v souvislosti s pondělními násilnostmi, při kterých byla poničena budova parlamentu. Čínská státní média nepokoje v bývalé britské kolonii dnes připsala vměšování Západu. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt ale vzápětí upozornil, že násilné protesty v Hongkongu nezaštítil. Místní parlament bude kvůli škodám mimo provoz tři měsíce, uvedla místní média.

Vedle 31letého muže, který byl ve středu zadržen kvůli tomu, se proniknul do parlamentu a poničil jeho budovu, policie zadržela dalších 12 lidí kvůli narušení ceremonie z téhož dne k připomínce 22. výročí přechodu Hongkongu pod čínskou správu. Dalších devět lidí policisté zadrželi kvůli podezření, že na internetu zveřejnili osobní údaje tisíce policistů a jejich rodin.

Nepokoje v Hongkongu začaly kvůli kontroverznímu návrhu zákona, který umožňuje vydávat lidi k trestnímu stíhání i do pevninské Číny.

"Velmi se obávám toho, že masivní zatýkání protestujících by mohlo vyvolat značně negativní pocit u mladých," uvedla zákonodárkyně Claudia Moová. "Mohlo by se to zhoršit," dodala.

7.1 ProtestWhen the press interviewed a young girl why she went back to the legco chamber, her answer made the journalist cried.These protesters, being in danger, still decided to save their comrades.#FreedomHK #HongKongProtest #antiELAB #NoExtraditionToChina #ExtraditionLaw pic.twitter.com/hQ9tbWFENV

— Please save Hong Kong (@save_hk_please) 1. července 2019

Poslanci se nebudou moci sejít čtvrt roku, oznámila prodemokratická poslankyně Helena Wongová. Musí se podle ní opravit protipožární a hlasovací systém. Z místnosti bezpečnostní služby zmizely pevné disky se jmény a fotografiemi těch, kteří mají do budovy přístup, dodala.

"Ideologové Západu se bez ustání pokoušejí vyvolat nepokoje proti vládám, které nechovají v oblibě. Jejich činy už způsobily bídu a chaos v mnoha zemích Latinské Ameriky, Afriky, Blízkého východu i Asie, napsal dnes list China Daily, který čínská vláda často využívá ke sdělování svých postojů. "Nyní se o stejnou fintu pokoušejí i v Číně," uvedl anglicky psaný deník. Západní síly se tak podle něj snaží dostat pod tlak ústřední vládu v Pekingu.

Britský ministr Hunt ve středu Peking varoval, že pokud nebude dodržovat práva obyvatel Hongkongu, neobejde se to bez následků. Čínský velvyslanec v Británii následně prohlásil, že Londýn zapomíná, že Hongkong už není jeho kolonií. Hunt dnes v rozhlasové stanici BBC řekl, že násilné protesty v Hongkongu svými výroky nepodpořil.

Hunt znovu připomněl britsko-čínskou deklaraci z roku 1984 o předání správy Hongkongu, jež má platit do roku 2034 a garantuje podle něj dodržování práv místních obyvatel. Peking tvrdí, že Británie už za Hongkong žádnou odpovědnost nenese. Ve stejném duchu jako Hunt se ve středu vyjádřila i premiérka Theresa Mayová.

Související

Hongkong

V Hongkongu zatkli 47 prodemokratických aktivistů

Policie v Hongkongu zatkla 47 prodemokratických aktivistů kvůli údajnému "spiknutí za účelem rozvracení země". Jedná se o dosud největší zatýkání za jediný den na základě bezpečnostního zákona, který loni prosadila Čína, píše agentura AFP.

Více souvisejících

demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína Jeremy Hunt (britský politik) Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 19 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 36 minutami

před 58 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy