KLDR opět testovala rakety, pošesté od konce července. Trump situaci zlehčuje

Severní Korea dnes vypálila ze svého východního pobřeží do Japonského moře další dvě rakety krátkého doletu. Informoval o tom generální štáb jihokorejské armády, která předtím hovořila o dvou neidentifikovaných projektilech.

 Japonská vláda oznámila, že nemá informace, že by některá raketa dopadla do japonské hospodářské zóny, a ujistila, že střely nepředstavovaly bezprostřední bezpečnostní hrozbu.

"Armáda sleduje situaci pro případ, že by následovaly další odpaly," uvedl jihokorejský generální štáb. Později upřesnil, že střely odpálené krátce po osmé hodině ranní místního času (krátce po 01:00 SELČ) uletěly asi 230 kilometrů a dosáhly až třicetikilometrové výšky, než dopadly do vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.

"Učiníme maximum pro zajištění bezpečnosti lidí těsnou spoluprací mimo jiné se Spojenými státy," řekl po testech novinářům japonský premiér Šinzó Abe.

#NorthKorea hits back at #US #missile plan pic.twitter.com/wYVX2M0LhN

— Press TV (@PressTV) August 15, 2019

Podle agentury Reuters dnes mimořádně zasedla jihokorejská rada národní bezpečnosti. Vyzvala Severní Koreu, aby přestala podnikat kroky, které by mohly vystupňovat vojenské napětí na Korejském poloostrově. Odpálení raket je pravděpodobně dalším varováním vůči společným jihokorejsko-americkým vojenským cvičením, která začala minulý týden.

KLDR nejnovější odpaly bezprostředně nekomentovala, ale její Výbor pro mírové znovusjednocení předtím vydal prohlášení ostře kritizující čtvrteční výzvu jihokorejského prezidenta Mun Če-ina k mezikorejské spolupráci a dialogu. Mluvčí výboru v prohlášení podle severokorejské tiskové agentury KCNA uvedl, že Pchjongjang "se už nemá s jihokorejskými úřady o čem bavit", a poukázal na pokračující vojenská cvičení "namířená proti KLDR". Jihokorejského prezidenta mluvčí nepřímo označil za "komika, který pouze čte to, co mu napsali jeho podřízení".

Pchjongjang už dříve prohlásil, že bude hovořit pouze s Washingtonem a nikoli se Soulem a že mezikorejský dialog nebude obnoven, dokud se Jižní Korea věrohodně neomluví za nepřátelské vojenské manévry s USA.

Jde v pořadí o šestý raketový test Pchjongjangu za poslední tři týdny, poznamenala ruská tisková agentura TASS a dodala, že naposledy, což bylo 10. srpna, KLDR podle jihokorejských a japonských vojáků vypálila dvě rakety o doletu přibližně 450 kilometrů. Japonské ministerstvo obrany varovalo, že severokorejské raketové testy nejspíš budou pokračovat po celou dobu nynějšího vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje, jehož závěr je plánován na konec tohoto měsíce.

Pchjongjang během svých raketových testů v poslední době vyjadřoval frustraci z patové situace ohledně vyjednávání o jaderných zbraních se Spojenými státy a z pokračujících americko-jihokorejských manévrů, které KLDR vnímá jako přípravu invaze, poznamenala agentura AP. Dodala, že podle expertů prezident Donald Trump tím, že severokorejské raketové zkoušky zlehčuje, dává Pchjongjangu prostor k dalšímu testování a k hledání pák pro možné obnovení jednání, které by mohlo následovat po manévrech.

Související

raketa Hwasong-12

KLDR vypálila balistickou raketu do Japonského moře

V úterý jihokorejská tisková agentura Jonhap informovala o odpalu minimálně jedné balistické rakety ze Severní Koreje do Japonského moře. Tato událost nastala krátce po historické návštěvě americké jaderné ponorky v jihokorejském přístavu, což byla poprvé za uplynulých čtyřicet let.

Více souvisejících

Severokorejské zbraně Severní Korea (KLDR) Donald Trump Kim Čong-un Jižní Korea Japonsko Šinzó Abe Mun Če-in

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 42 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy