Stíhačky USA likvidují v Sýrii i pozice An-Nusry, Damašek má strach z Obamy

Damašek - USA a spojenci se sice soustřeďují v Sýrii a Iráku hlavně na pozice Islámského státu, nicméně terčem leteckých útoků je i další radikální organizace v oblasti fronta An-Nusra. Z úderů začíná mít strach Sýrie. Obratí se stíhačky USA i proti ní?

Fronta útoky, jež směřovaly na jeden její automobil a na pozice u města Hárim, přiznala na svém twitterovém účtu. Zahynuli při nich podle ní hlavně civilisté. Syrská exilová organizace, která monitoruje dění v Sýrii z Londýna, tvrdí, že zahynulo několik bojovníků fronty a dvě děti.

An-Nusra se na rozdíl od IS hlásí k Al-Káidě. V posledních dnech znásobila své akce v provincii Idlib a zmocnila se tam území, které předtím ovládala syrská sekulární opozice.

IS je pod tlakem spojeneckých letadel zejména v okolí kurdského města Kobani v provincii Halab. Leteckých akcí v Sýrii se kromě USA účastní jejich arabští spojenci, v Iráku jsou pak do leteckých operací zapojeny kromě USA další západní státy.

Syrský ministr zahraniční Valíd Mualim přiznal, že Damašek požádal Moskvu o urychlení dodávky protivzdušných raket S-300. Podle rozhovoru, který Mualim poskytl libanonskému listu Al-Achbár, se syrská vláda obává, že americký prezident Barack Obama neodolá rostoucímu tlaku na to, aby USA zaútočily na Sýrii. Mualim řekl, že Washington sice slíbil, že koaliční letadla, jež se nyní zaměřují na IS, nebudou útočit na syrskou armádu, ale že není jisté, zda to splní.

"Jestli tomu věříme? Prozatím. Domníváme se, že prezident Obama se z vnitropolitických důvodů chce vyhnout válce se Sýrií. Nevíme však, jak se zachová pod tlakem, který se bude zvyšovat. Musíme se proto připravit," řekl Mualim.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Americká armáda (U.S. AIR FORCE) al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy