Radikální An-Nusra obsadila v Sýrii dvě vojenské základny, desítky mrtvých

Damašek - Jedna z islamistických skupin bojujících v Sýrii za minulé dva dny obsadila dvě základny syrské armády na severu Sýrie. Těžké boje o ně si vyžádaly desítky mrtvých.

Ztráta obou základen ležících u města Maarat an-Numán v provincii Idlib je pro armádu podle agentury AP velká rána. Opozice se pokoušela základny dobýt dva roky a vojáci zatím všechny útok odrazili. Nyní jsou obě vojenská zařízení v rukou fronty An-Nusra.

Podle syrské exilové opozice padlo 31 vojáků a 12 členů An-Nusry. Tato organizace nyní kontroluje velkou část severozápadní provincie Idlib, která sousedí s Tureckem. Armáda ale stále ovládá provinční středisko, město Idlib.

VIDEO: Bojovníci An-Nusry v Sýrii

Zdroj: YouTube

OSN připravuje vyhlášení příměří v jednotlivých lokalitách, aby umožnila pomoc civilistům a později také rozhovory o ukončení bojů. Tento plán podporuje Evropská unie a první město, kde by měl být uplatněn, je průmyslové středisko Halab. Syrská válka tam dorazila v roce 2012.

Část syrského severu ovládá organizace Islámský stát (IS), která svou působnost rozšířila také na severní Irák.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy