Svědectví z chalífátu: IS chystá největší masakr v dějinách. Al-Káida je proti nim trpaslík

Bagdád/Damašek - Němec Jürgen Todenhöfer je první západní spisovatel a novinář, jehož mezi sebe pustili na "reportáž" bojovníci Islámského státu (IS). Strávil mezi nimi deset dní a po návratu řekl stanici CNN, že chce Západ varovat, protože IS bere svou činnost velmi vážně. IS mu prý poskytl písemnou záruku bezpečnosti.

"Jsou oddáni své věci, věří ve stínání hlav, v otroctví, v najímání dětí jako bojovníků, a očekávají, že vbrzku dobudou Evropu. Nejsou to hlupáci. Sešli jsme se s jedním, který právě ukončil právnická studia. Měl výborné pracovní nabídky, ale odmítl je a odešel bojovat. Setkali jsme se s bojovníky z Evropy i ze Spojených států. Jeden byl z New Jersey. Umíte si představit občana New Jersey odcházejícího bojovat s IS?" řekl Todenhöfer.Navštívil irácký Mosul i syrskou Rakku spolu se synem Frederikem a sešel se s těmi, kteří nedávno zabili Američany i Brity. Z cesty se vrátil 16. prosince. "Chci napsat knihu a potřeboval jsem o IS autentický materiál, který získáte jedině na místě. Dělal jsem to tak v případě všech svých knih," řekl Todenhöfer, který odjel navzdory prosbám přátel i rodiny, aby to nedělal.Své poznatky shrnul do několika bodů. Podle něj jsou bojovníci IS chytřejší a nebezpečnější než se politici domnívají. "Za několik měsíců dobyli území o velikosti Británie. Al-Káida je ve srovnání s nimi trpaslík," soudí muž, který byl v minulosti také poslancem za CDU.

Todenhöfer mimojiné řekl, že při zastávce v Benghází bydlel ve stejném hotelu jako americký novinář James Foley, jehož život v srpnu skončil živě přenášenou popravou.

"To šílené video jsem pochopitelně viděl a jednou z mých hlavních obav při cestě do teritorií ovládaných Islámským státem bylo, aby mě nepotkal stejný osud," svěřil se reportérský matador.Byl prý svědkem neustálého přílivu nových bojovníků a nesouhlasí s názorem, že se k IS připojují jenom ztroskotanci. Noví bojovníci ze Západu se prý vyznačují nadšením a přicházejí z Británie, USA, Švédska, Ruska, Francie i Německa. Bojovníci IS jsou prý nejen připraveni, že zemřou, ale někteří smrt i vyhledávají."Když jsme byli v jejich náborovém středisku, přicházelo denně 50 nových zájemců. Zářily jim oči a měli pocit, že přišli do zaslíbené země, že budou bojovat za správnou věc," řekl Todenhöfer. Viděl prý se zbraní i děti, které sice tvrdily, že je jim 13 let, ale vypadaly mnohem mladší.Jeden bojovník z Německa řekl: "Jednou dobudeme Evropu. Není to otázka toho, zda, ale kdy. To je jisté. Pro nás neexistuje nic takového jako hranice. Jsou pouze bojovné fronty, budeme se trvale rozpínat a Evropané si musejí uvědomit, že až přijdeme, nebude to příjemné. Přijdeme se svými zbraněmi a ti, kdo nepřijmou islám nebo nezaplatí islámskou daň, zemřou."IS je podle Todenhöfera schopen zajistit na "svém" území bezpečnost i životní úroveň jako jiné režimy na světě. Byť za IS stojí jedno procento světových muslimů, je tato organizace "schopná vyvolat efekt cunami". "Nelze je porazit bombami ani raketami. IS mohou zastavit jedině umírnění sunnitští muslimové, ne Západ," řekl Todenhöfer.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Al-Káida Jürgen Todenhöfer (novinář)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy