Itálie posílá do Iráku vojáky, budou hlídat přehradu u Mosulu

Bagdád - Itálie posílá 450 vojáků do Iráku, kde budou střežit přehradu u města Mosul. Tu měli do loňska pod kontrolou radikálové z Islámského státu.

Mosulská přehrada leží na řece Tigrid a je nejdůležitější v Iráku, neboť je zdrojem vody a elektřiny pro téměř dva miliony lidí na severu Iráku. Kurdským jednotkám se ji podařilo s pomocí amerických letadel vydobýt z rukou IS loni.

Přehrada leží asi 50 kilometrů od Mosulu a byla prestižním projektem někdejšího prezidenta Saddáma Husajna. Stála 1,5 miliardy dolarů, ale je považovaná za mimořádně problematickou z hlediska statiky. Hráz je vybudovaná na nestabilním podloží ze sádrovce a aby se nerozpadla, je třeba ji pravidelně zpevňovat betonovými injektážemi. Američtí inženýři ji při inspekci v roce 2007 označili za "nejnebezpečnější přehradu světa". Platí ale, že kdo ji ovládá, drží v rukou klíče k Mosulu.

Irák vypsal konkurz na opravu poničené infrastruktury a vybral jako dodavatele italskou skupinu Trevi. Jde o kontrakt za dvě miliardy dolarů (49,5 miliardy Kč) a Irák má na místě už nyní 750 vojáků.

Italský premiér Matteo Renzi dnes oznámil, že jednotky mají za úkol chránit pracovníky italské firmy. Dodal, že s ostrahou pomohou také američtí vojáci. Přehrada je "v nebezpečné oblasti na hranici území ovládaného IS, je silně narušená a hrozí její prolomení," řekl Renzi.

Související

Zahraniční tisk

Tisk: Italský důstojník předával Rusům informace kvůli finančním problémům

Italský tisk se dnes obsáhle věnuje případu kapitána námořnictva, který je podezřelý, že předával tajné informace ruské rozvědce. Jeho manželka deníku Corriere della Sera řekla, že tak činil kvůli obtížné finanční situaci své rodiny. Voják pracoval na sekci generálního štábu, který se zabývá mezinárodními vztahy a plánováním. Řím také čeká na reakci Moskvy po rozhodnutí vyhostit dva ruské diplomaty.

Více souvisejících

Armáda Itálie Irák Itálie

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy