Turecko hrotí situaci: Haag dostal dvě nóty, nizozemský velvyslanec se nemá vracet

Ankara/Amsterdam - Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemím trvá. Ankara si dnes opět předvolala nizozemského velvyslance a do Haagu zaslala dvě protestní nóty. Nizozemí varuje své občany před cestami do Turecka. K uklidnění situace vedle EU vyzývá i NATO.

Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayan Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortovalo ji do Německa, odkud přijela.

Kayaová se chystala v Rotterdamu promluvit k členům místní turecké komunity a přesvědčit je, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

V jedné nótě si Turecko stěžuje na zacházení s tureckou ministryní, ve druhé protestuje proti zásahu nizozemské policie proti lidem demonstrujícím v Rotterdamu na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že žádá za postup nizozemských úřadů oficiální omluvu. Od neděle je to už potřetí, co si ministerstvo předvolalo zástupce nizozemské ambasády. Místo samotného velvyslance, který je na dovolené, protestní nóty převzal chargé d'affaires. Turecká diplomacie oznámila, že si přeje, aby se velvyslanec do země "nějakou dobu" nevracel.

Erdogan už o víkendu postup nizozemských úřadů - stejně jako dříve v podobné situaci těch německých - přirovnal k "nacismu a fašismu". Nizozemsko se podle něj chová jako "banánová republika". Nizozemský premiér Mark Rutte odmítl, že by se jeho země mohla Turecku za jednání omluvit. Omlouvat by se podle něj měla spíše Ankara.

Nizozemsko dnes vyzvalo své občany cestující do Turecka k opatrnosti. Za důvod výstrahy označilo právě panující napětí ve vztazích obou zemí.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová a eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn dnes vyzvali Turecko, aby se zdrželo "přehnaných vyjádření" na adresu členských zemí. "Vyzývám všechny spojence, aby prokázali vzájemný respekt," řekl také šéf NATO Jens Stoltenberg. Členem Severoatlantické aliance je Turecko, Nizozemsko i Německo.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

EU pošleme 15 tisíc migrantů měsíčně, pohrozil turecký ministr

Ankara/Brusel - Vztahy mezi Erdoganovým režimem a Evropou se prudce zhoršují. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu dnes pohrozil EU, že jí bude posílat 15 tisíc migrantů měsíčně. Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein přitom dnes řekl, že rok po uzavření přináší dohoda mezi EU a Tureckem o omezení migrace "hmatatelné výsledky".

Více souvisejících

diplomatický spor mezi Nizozemskem a Tureckem (březen 2017) Turecko Nizozemí Federica Mogherini NATO

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy