IS řádí: Znásilňování, únosy, otroctví. Ženy a děti trpí. OSN volá po nápravě situace

Ženeva - Irák musí udělat více, aby zajistil, že tisíce žen a dívek, které přežily sexuální násilí ze strany džihádistů Islámského státu dostanou péči, ochranu a spravedlnost. V nové zprávě to uvedla pomocná mise OSN v Iráku (UNAMI) a úřad pro práva OSN

Orgány OSN varují, že děti, které se narodily v důsledku sexuálního násilí, jsou ohroženy a mohou čelit životu plnému diskriminace a zneužívání. „Fyzické, duševní a emocionální zranění, které způsobil IS, jsou téměř nepochopitelné," uvedl ve svém prohlášení Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al Hussein.

„Pokud mají oběti znovu vybudovat svůj život, a stejně tak i jejich děti, potřebují spravedlnost a potřebují odškodnění," cituje jeho slova agentura AFP. V úterý vydaná zpráva poukazuje na hrozné zneužívání žen a dívek, zejména z menšiny jezídů, v oblastech kontrolovaných IS. Připomíná, že tam denně dochází ke znásilňování, únosům, otroctví a krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení.

V roce 2014 džihádisté zmasakrovali jezídy v oblasti Sindžáru a donutili desítky tisíc příslušníků této komunity utéct. IS zároveň zajal tisíce dívek a žen jako válečnou kořist, musely pak sloužit jako sexuální otrokyně. Ženy byly prodávány v samozvaném „chalífátu" v Sýrii a Iráku. V zajetí podle odhadů zůstávají zhruba 3000 lidí.

Zpráva OSN zdůraznila, že Bagdád je podle vnitrostátního a mezinárodního práva odpovědný za stíhání pachatelů a za pomoc při zajišťování odškodnění obětí. Odsuzuje také „mezery" v iráckém systému trestního soudnictví, „které do značné míry nezajišťuje odpovídající respekt a ochranu žen a dětí, které byly vystaveny sexuálním a jiným formám násilí".

OSN rovněž varovala, že ženy, které byly provdány za bojovníky IS, ať už s jejich souhlasem nebo bez něj, teď mohou být vystaveny „diskriminaci a formám kolektivního trestu" na základě podezření, že spolupracovaly s IS. Zpráva také zdůraznila obavy o osud stovek dětí porozených ženami v oblastech kontrolovaných IS. Tyto děti totiž nemají rodné listy nebo mají pouze dokumenty vydané IS, které Bagdád nepřijímá.

„Vláda musí zajistit, aby tyto děti byly chráněny před marginalizací a zneužíváním," apeluje komisař OSN pro lidská práva. Vyzval také Irák, aby zajistil, že tyto děti „nebudou vystaveny diskriminaci tím, že na jejich rodném listu bude napsáno, že se narodily mimo manželství nebo že mají otce spojené s IS,“ cituje jeho výzvu AFP.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Irák Jezídové sexuální zneužívání otroctví OSN

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy