Palestinci po dlouhé době vzpomínali na Arafata, v Gaze se sešly desítky tisíc lidí

Gaza - Na dnešní manifestaci svolanou ke 13. výročí úmrtí někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafata přišly desítky tisíc lidí. Mnozí nesli žluté prapory Fatahu a Arafatovy fotografie.

Je to poprvé od roku 2007, co se podobná akce v Pásmu Gazy konala. Arafat byl vůdčí silou palestinské strany Fatah, který v pásmu v roce 2007 porazil konkurenční Hamás.

Arafat zemřel 11. listopadu 2004 v nemocnici ve Francii. Palestinci tvrdí, že jej nechal otrávit Izrael, ale nemají pro to dost důkazů.

Hamás zvítězil v parlamentních volbách v roce 2006, ovšem vláda, kterou po volbách sestavil, nezískala důvěru v zahraničí a rozpadla se. Následoval konkurenční boj, v němž v Pásmu Gazy Fatah prohrál, ale ovládl samosprávu, jež řídí druhé palestinské území Západní břeh Jordánu.

Pásmo Gazy se do té doby potýkalo s izraelskou i egyptskou blokádou a Hamás byl nucen přistoupit na smíření. Vzdal se kontroly nad pásmem a předal samosprávě hraniční přechody. Jednání ale mají pokračovat, protože stále není jasné, zda se Hamás vzdá také arzenálu.

Související

Jicchak Rabin a Jásir Arafat si potřásli rukou před zraky Billa Clintona po podepsání dohody z Osla, která ukončila první intifádu. Rozhovor

Palestinci před 35 lety povstali. Izraelsko-palestinský konflikt se opět blíží k bodu varu, obává se Kalhousová

Zjištění, že Izrael nebude vojensky poražen a zároveň nepřichází s žádným programem jak předat Palestincům kontrolu nad pásmem Gazy a Západním břehem Jordánu, kde místo toho docházelo k rozšiřování židovských osad, vedlo před 35 lety, 9. prosince 1987, k vypuknutí první palestinské intifády, nastiňuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz politoložka Irena Kalhousová. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií na pražské Univerzitě Karlově v něm dále přiblížila, nakolik povstání, které trvalo více než pět let a přineslo podstatnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu, zaskočilo tehdejší izraelské představitele, proč považuje kritiku izraelského postupu za přemrštěnou a jak souvisí výsledek první intifády s opětovným růstem frustrace Palestinců. 
Palestina

AFP: Jediný Íránec v Gaze chce domů, ale není kudy

Odborník na výbušniny Kásim Šajasí odjel z Teheránu před 40 lety, aby se připojil k Jásiru Arafatovi a jeho Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP). Stal se jeho strážcem a důvěrníkem a může to dokázat fotografiemi, které ho zachycují po Arafatově boku. Řízením osudu a následováním Arafata se dostal i do Gazy, avšak tam uvízl, neboť dnes toto území řídí hnutí Hamás, které není s Arafatovým Fatahem zadobře.

Více souvisejících

Jásir Arafat Pásmo Gazy Fatah Hamás Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy