Situace ve východní Ghútě je kritická, začala evakuace vážně nemocných

Damašek - Začala evakuace nemocných lidí z východní Ghúty, což je oblast nedaleko Damašku ovládaná protiasadovskými povstalci. Urgentní lékařskou pomoc potřebují stovky lidí, režim ale schválil převoz jen několika osob.

Podle OSN je nutné evakuovat na 494 pacientů, podle Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS) dokonce 641. Podle SAMS byl ale schválen převoz jen 29 lidí. OSN žádala prezidenta Bašára Asada, aby umožnil odjet zejména vážně nemocných dětem. V oblasti obléhané syrskou armádou se v současnosti nachází na 400.000 lidí, uvedla agentura Reuters.

"Seznam zahrnuje 18 dětí a čtyři ženy, tito pacienti trpí srdečními chorobami, rakovinou nebo jim selhávají ledviny, někteří potřebují operaci, která nemůže být v obléhané oblasti provedena," uvedl zástupce Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS).

Červený kříž hodnotí situaci jako kritickou. Na svém twitteru dnes organizace zveřejnila snímky sanitek shromážděných k převozu nemocných. SAMS uvedla, že zatím byli do nemocnic v Damašku převezeni čtyři nemocní z pěti, kteří měli odjet v první skupině, další budou následovat v příštích dnech. Nemocní jsou převáženi v rámci dohody o výměně zajatců mezi Asadovou armádou a jednou z povstaleckých skupin.

Asad byl nakloněn povolit evakuaci dětí trpících rakovinou, není však jasné, zda kromě zmíněného počtu dovolí ještě nějaké lidi přemístit do míst, kde se jim dostane potřebné léčby.

Koordinátor humanitárních operací OSN Jan Egeland v listopadu informoval, že ve východní Ghútě zemřelo devět lidí, kteří potřebovali naléhavé ošetření a které nebylo možné evakuovat.

V oblasti Východní Ghúta by měla být dodržována bezpečnostní zóna. Její existenci podpořily Rusko, Írán a Turecko.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie humanitární krize Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 20 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy