Emirátům natruc. Turecko přejmenovalo ulici s ambasádou SAE

Ankara - Úřady v Ankaře přejmenovaly dvě ulice ve čtvrti, v níž sídlí velvyslanectví Spojených arabských emirátů (SAE). Ke kroku Turecko přistoupilo po diplomatické roztržce, kterou vyvolalo vyjádření ministra zahraničí SAE.

"Od nynějška bude znít adresa velvyslanectví (SAE) na oficiální korespondenci ulice Obránce Mediny, ulice Fahreddina Paşy," napsal na twitteru starosta turecké metropole Mustafa Tuna. Někdejší 613. ulice nyní nese název Fahreddina Paşy, na ulici Obránce Mediny se na jeho počest přejmenovala navazující 609. ulice.

Šéf diplomacie SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján před časem na twitteru kritizoval Fahreddina Paşu, který žil v letech 1868 až 1948. Podle ministra osmanský politik a vojevůdce nezacházel v letech 1916 až 1919, kdy byl guvernérem Mediny, dobře s arabským obyvatelstvem města, které je nyní součástí Saúdské Arábie. Fahreddinovy síly označil ministr za předky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan následně označil slova ministra zahraničí, jehož otcem byl někdejší prezident Spojených arabských emirátů šajch Zajd bin Sultán Nahaján, za "nactiutrhačné" a jeho zemi za "zkaženou penězi a ropou". "Kde byli tvoji předci, když Fahreddin Paşa bránil Medinu," položil ministrovi SAE na dálku otázku Erdogan. Osmanský vojevůdce podle něj na rozdíl od Arabů chránil posvátné město islámu a jeho poklady před drancováním ze strany Britů.

Diplomatické vztahy Turecka a Spojených arabských emirátů jsou napjaté už delší dobu, především kvůli odlišnému postoji ke Kataru. Zatímco SAE se loni připojily k Saúdské Arábii, Egyptu a Bahrajnu a přerušily styky s Katarem kvůli tomu, že údajně financuje terorismus, Turecko se ve sporu postavilo na stranu Dauhá.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko spojené arabské emiráty diplomacie Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 11 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy