Erdoğan má nový plán: Co hodlá udělat se Sýrií?

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil další plány Ankary v souvislosti s tzv. operací Olivová větev. Podle něj nemá turecké vojsko v plánu stažení, naopak chce akci v severosyrském Afrinu dokončit. Jeho slova citoval turecký deník Yeni Şafak.

"V době operace 'Štít Eufratu' (vojenská invaze Turecka do Sýrie mezi srpnem 2016 a březnem 2017 - pozn. red.) jsme napadali aktivně ty, kteří se snažili vytvořit jakýsi koridor teroru podél našich hranic.

Tehdy Spojené státy přivezli do oblasti přes 5 tisíc nákladních aut s vojenským vybavením, které bylo rozděleno mezi členy teroristické organizace (syrských Kurdů). Operace v Afrinu již brzy skončí, a to poté, co budou splněny určené cíle," řekl prezident.

Erdoğan slíbil, že Turecko převezme kontrolu nad Afrinem tak, jako to už dříve Ankara udělala ve městech Džarábulus, Al-Rai a Al-Báb. "Chtěl bych oznámit, že nemáme v úmyslu obsadit syrské území. Naším cílem je zajistit bezpečí a teritoriální celistvost Sýrie," oznámila turecká hlava státu.

Těsně po Erdoğanově zprávě přišla do světa informace o prvním zabitém tureckém vojákovi v syrské operaci. Podle informací agentury Anadolu zemřel voják při potyčce s představiteli Strany kurdských pracujících, která je v Turecku zakázána.

Připomeňme, že turecká vojska napadla syrské město Afrin v rámci operace Olivová větev 20. ledna. Cílem operace je zneškodnit vojenská území v oblasti syrského Kurdistánu, který je Ankarou považován za teroristickou oblast.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Turecko Sýrie Afrin (Sýrie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy