Tillerson se setkal s Erdoganem, hovořili o Sýrii i Iráku

Ankara - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se ve čtvrtek sešeů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hovořili o situaci v Iráku, boji proti terorismu a prioritách v Sýrii, kde Turecko od konce ledna vede ofenzivu proti kurdským milicím YPG.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že tříhodinové setkání Tillersona a Erdogana bylo produktivní. Politologové nicméně očekávali, že jednání v Turecku nebude pro americkou stranu lehké.

Vztahy mezi dvěma spojenci v NATO byly v uplynulých týdnech napjaté, zejména v souvislosti s ofenzivou, kterou Turecko vede v severosyrské oblasti Afrín proti kurdské milici YPG.

Milice YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti Islámskému státu. Ankara však považuje YPG za teroristickou organizaci a obvinila USA, že této milici dodává těžké zbraně.

Toto tvrzení Tillerson v Libanonu, krátce před cestou do Turecka, odmítl. Spojené státy milici YPG těžké zbraně podle něj nikdy nedodávaly.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.
Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v doprovodu prezidenta Donalda Trumpa

Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN vydává paměti, kniha zřejmě vyvolá rozruch

Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, vydává paměti. Tvrdí v nich například, že dva vysoce postavení američtí činitelé, kterých se současný šéf Bílého domu nakonec zbavil, ji vyzývali, aby se s nimi postavila proti některým prezidentovým politickým rozhodnutím. Z knihy, která vyjde v úterý, cituje agentura AP.

Více souvisejících

Rex Tillerson Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy