Při tureckých náletech v Afrínu zahynulo 36 vojáků. Zesílily pozemní boje v Ghútě

Damašek - Při útocích tureckého letectva na syrský Afrín nzahynulo nejméně 36 příslušníků provládních jednotek. Ozbrojené síly syrské vlády dnes získaly kontrolu nad městem Aš-Šajfúníja ve východní Ghútě, oblasti poblíž metropole Damašku. Informují o tom agentury s odkazem na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Podle SOHR je to za poslední dva dny třetí útok na provládní síly. Ty vstoupily do Afrínu minulý týden, aby podpořily kurdské milice YPG, jež se snaží odrazit ofenzivu, kterou v Afrínu vede turecká armáda a s ní spojené syrské milice.

Turecko zahájilo ofenzivu proti syrským Kurdům 20. ledna. Jejím cílem je vytlačit z pohraničního Afrínu milice YPG, které Ankara řadí k teroristům.

Turecká armáda v posledních dnech boje vystupňovala, čímž prý porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří z 24. února. Počítalo se s 30denním klidem zbraní, určeným k evakuaci civilistů z bojových zón a k humanitárnímu zásobování. Turecko ale trvá na tom, že text vyjímá z dohody boj proti teroristům, což ospravedlňuje pokračování tažení proti YPG.

Syrský prezident Bašár Asad zahájil s podporou Ruska leteckou ofenzivu ve východní Ghútě 18. února. Nálety si od té doby na straně povstalců vyžádaly životy 674 civilistů (z toho přes 150 dětí), dnes jich podle SOHR zemřelo šest.

Letecká operace je podle provládních médií předehrou k pozemní ofenzivě. Syrská vláda dosud spuštění pozemní ofenzivy neoznámila. "Pozemní útoky prorežimních sil za posledních 48 hodin nabraly na intenzitě," informovala SOHR. Uvedla také, že po boku vládních ozbrojenců jsou na místě ruští poradci, pozemní boje doprovází letecké údery a silné ostřelování. Není ovšem jasné, zda zintenzivnění bojů znamená také zahájení pozemní operace, napsala agentura AFP.

Povstalci tvoření protivládními rebely a islamistickými skupinami ovládají třetinu východní Ghúty. Zbylé dvě má pod kontrolou syrská vláda. Ta se snaží odříznout oblast Marž na jihovýchodě a město Duma a okolí na severu, kde bydlí nejvíce obyvatel, a získat nad nimi kontrolu.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda Sýrie Afrin (Sýrie) Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy