Útok žháře na hlasovací lístky? Irácký duchovní Sadr uklidňuje napětí, nechce nové volby

Bagdád - V neděli vzplál v Bagdádu největší sklad v zemi s hlasovacími lístky, které měly být přepočítány kvůli nesrovnalostem. Muktada Sadr, jehož blog květnové volby vyhrál, dnes vyzval Iráčany, aby se sjednotili, nepálili sklady s hlasovacími lístky a nevyhlašovali nové volby.

Předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí v neděli v reakci na požár vyzval k opakování voleb. Domnívá se, že šlo o žhářský útok. Mluvčí premiéra Hajdara Abádího dnes řekl, že o případném zopakování voleb má právo rozhodnout jedině nejvyšší federální soud.

"Přestaňte se prát o křesla, posty, hlasy, vliv, moc a vedení," napsal Sadr v článku publikovaném jeho kanceláří den po požáru skladu s hlasovacími lístky.

Volby se v Iráku konaly v květnu a podle zveřejněných výsledků zvítězil blok kolem Sadra. Poprvé byl použit elektronický volební systém, který voliče identifikuje podle biometrických znaků a který měl umožnit rychlejší a přesnější sečtení hlasů. Z mnoha volebních okrsků ale přišly stížnosti na podvody a nefunkční volební zařízení. Parlament minulou středu schválil zákon, který nařizuje ruční přepočtení hlasů. Podle Reuters by zpochybnění výsledků poškodilo hlavně Sadra, který je dlouhodobý kritik USA a také vlivu Íránu na Irák. 

Skupina kolem Sadra sice vyhrála irácké parlamentní volby, jež se konaly 12. května, ale musí sestavit koalici, což by mohlo trvat několik měsíců. Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže. Ocitl se ale v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Irák volby v Iráku Muktada Sadr (Irák) Hajdar Abádí (irácký premiér)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy