Odzbrojení KLDR? Nebude to snadné. Ministři uzavřeli v Soulu pakt, sankce trvají

Soul - Šéf americké diplomacie Mike Pompeo se dnes v Soulu setkal se svou jihokorejskou kolegyní Kang Kjong-wha a japonským ministrem Taróem Kónem v Soulu. Zavázali se, že jejich země budou spolupracovat, aby zajistily, že se KLDR vzdá svého jaderného programu. Severní Korea se předčasně raduje ze zrušení sankcí.

Severokorejská média ve středu oslavovala summit jako vítězství KLDR, přičemž uváděla, že Trump a Kim se dohodli na postupném procesu denuklearizace Severní Koreje výměnou za rušení sankcí. 

Pompeo dnes zdůraznil, že nejprve musí být dokončeno jaderné odzbrojení KLDR a poté teprve budou sankce zrušeny. "Prezident Trump se vyjádřil naprosto jasně ohledně pořadí procesu denuklearizace a uvolnění sankcí," řekl.

Ministři zahraničí Spojených států, Jižní Koreje a Japonska se dnes podle agentury Reuters zavázali, že jejich země budou spolupracovat, aby zajistily, že se Severní Korea vzdá svého jaderného programu.

V Jižní Koreji a Japonsku vyvolalo největší obavy Trumpovo překvapivé oznámení o pozastavení amerických vojenských cvičení s jihokorejskou armádou, což byl dlouhodobý požadavek KLDR. Soul a Tokio opakovaně zdůrazňují, že tyto manévry jsou nutné pro zajištění jejich bezpečnosti.

Šéf americké diplomacie Pompeo dnes připomněl, že zastavení americko-jihokorejských manévrů je ve společném prohlášení Kima a Trumpa podmíněno pokračováním "produktivních" jednání mezi USA a KLDR. Jihokorejská ministryně zahraničí Kang dnes uvedla, že otázka budoucnosti manévrů bude nyní předmětem rozhovorů vojenských představitelů Spojených států a Jižní Koreje.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Jižní Korea Severokorejské zbraně Severní Korea (KLDR) Donald Trump Kim Čong-un Japonsko sankce

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je mezi Američany hodnocen lépe než Biden. Má silnější podporu u voličů

Bývalý americký republikánský prezident Donald Trump je mezi Američany hodnocen lépe než jeho demokratický soupeř Joe Biden, pokud jde o osobnostní a vůdčí kvality, věk a názory. Trump má také silnější podporu mezi voliči své strany. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy