Idlib se chystá na nejhorší. Povstalci začali ničit mosty, blíží se Asadova armáda

Damašek - Damašek a jeho spojenci podle dosavadních zpráv chystají rozhodující ofenzivu proti Idlibu. Ozbrojené skupiny v této severosyrské provincii už zničily několik mostů, aby ztížily Asadově armádě útok.

Idlib mají v rukou radikální skupiny a oponenti Damašku. Kromě jejich bojovníků je tam kolem dvou milionů civilistů.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ozbrojenci v minulých hodinách zničili výbušninami dva mosty v sousední provincii Hamá, které vedly k oblastem, v nichž působí povstalci v Idlibu. Právě pohraniční část Hamá by mohla být prvním z cílů chystané ofenzivy.

"Povstalci zaznamenali na straně režimu intenzivní aktivity, do oblasti přijely tanky a obrněné vozy. Povstalecké skupiny v očekávání vojenské operace opevňují své pozice," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím řekl, že armáda syrského prezidenta Bašára Asada má plné právo vyhnat "teroristy" z Idlibu. Doplnil ale, že stále pokračují rozhovory o vytvoření humanitárních koridorů pro civilisty, napsaly ruské agentury RIA Novosti a Interfax. 

Rusko se jako hlavní spojenec Damašku k Idlibu v minulých dnech několikrát vyjadřovalo. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ve čtvrtek řekl, že "syrské vedení je odhodláno bojovat proti frontě An-Nusra v Idlibu bez ohledu na oběti". Na severu Idlibu jsou přítomni také turečtí vojáci. Ankara si novou ofenzivu nepřeje, protože by vyvolala novou uprchlickou vlnu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes Lavrova na twitteru kritizoval za to, že "obhajuje útok syrských vládních vojsk a Ruska na Idlib". Doplnil, že Spojené státy to považují za "eskalaci už tak nebezpečného konfliktu". "Tři miliony Syřanů, kteří byli přinuceni opustit své domovy a jsou v Idlibu, budou trpět v důsledku této agrese. Není to správné. Svět to sleduje," napsal Pompeo v dalším příspěvku.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie An-Nusra Syrská krize Sergej Lavrov Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy