Pověsit. Zástupce chalífy IS dostal v Iráku trest smrti, měl na starosti fatvy

Bagdád - Soud v Bagdádu dnes vynesl rozsudek smrti nad zástupcem vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS). S odkazem na soudní zdroje o tom informovala agentura AFP.

Terorista Ismáíl Isáví byl odsouzen k smrti a bude pověšen, uvedl mluvčí iráckého nejvyššího soudu Abdal Sittar Bajrakdar. "(Isáví) zastával několik důležitých funkcí v teroristické organizaci IS," uvedl soud s tím, že radikál měl na starosti fatvy a školní osnovy.

Isáví uprchl do Turecka, když IS přišel o značnou část území v Sýrii. Následně byl ale v únoru letošního roku v Turecku zadržen a byl repatriován do Iráku. Irácké, americké a turecké tajné služby ho pak využily při operaci, jejímž cílem bylo přilákat ze Sýrie do Iráku další vysoce postavené členy IS.

Irácká státní televize v květnu informovala, že v zemi byli zadrženi vysoce postavení členové IS Saddám Džamíl, Muhammad Kadír, Ismáíl Isáví, Umar Karbúlí a Issám Zaubaj, kteří patřili k nejhledanějším lídrům IS. Informaci tehdy potvrdil také americký prezident Donald Trump.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Bagdád loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS, radikálové v zemi ale dál páchají krvavé útoky.

Koncem srpna IS zveřejnil po téměř roce první zvukovou nahrávku, na níž hovoří vůdce organizace abú Bakr Bagdádí, o jehož smrti se dlouho spekulovalo. Rusko loni v červnu oznámilo, že vůdce Islámského státu zřejmě zahynul v květnu při ruském náletu u syrské Rakky. Později ale přiznalo, že zprávu stále prověřuje. V září pak americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že Bagdádí je stále naživu.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Irák Trest smrti Abú Bakr al-Bagdádí (vůdce ISIL)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy