Zeman v Izraeli: Hamás je teroristická organizace, nezávislý stát v Gaze nevidím

Prezident Miloš Zeman nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamás vnímá jako teroristickou organizaci. Řekl to dnes izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Zároveň ho pozval na další návštěvu České republiky. Odpoledne český prezident jako první český politik promluví v izraelském parlamentu Kneset.

Zeman Rivlinovi řekl, že ho inspirovala jeho myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Myšlenku označil za provokativní. "Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní," řekl. Je proto zvědav na Rivlinovy argumenty.

"Protože mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci a ne jako stát," řekl Zeman při společném vystoupení s Rivlinem před zahájením vlastního jednání.

Poznamenal, že Českou republiku pojí s Izraelem konkrétní a ne jen formální přátelství. Rivlina pozval na další návštěvu Česka. Izrael označil za svou "druhou zemi" a vyjádřil přání, aby se Česko stalo druhou zemí i pro Rivlina. Ten mu odpověděl, že pokud bude ČR jeho druhou zemí, stane se golemem.

Jeruzalém. Prezident Státu Izrael Reuven Rivlin s manželkou srdečně přivítali pana prezidenta a jeho paní. pic.twitter.com/0vsJZJPsVy

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 26. listopadu 2018

Podle Rivlina je česko-izraelské přátelství velmi silné, ocenil spolupráci například v technologiích nebo investicích. Poznamenal, že společné přátelství je v současné době potřeba více než dříve.

Po vyjádření pro média se oba prezidenti odebrali na setkání národních delegací. Ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák ČTK řekl, že tématem jednání byla například vědecká a obchodní spolupráce, mluvilo se také o složité bezpečnostní situaci v regionu. Během jednání padl příslib, že by se v prvním čtvrtletí příštího roku mohly opět sejít na společném jednání česká a izraelská vláda. O schůzku česká strana dlouhodobě usiluje, v minulosti již k podobným schůzkám došlo.

Rivlin také poděkoval za podporu, kterou Československo Izraeli poskytlo při jeho vzniku před 70 lety. Vyzdvihl i podporu izraelským institucím ve světových organizacích. Česká diplomacie platí v Evropské unii za jednoho z nejbližších izraelských spojenců. Tématem jednání byl i případný přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zeman stěhování velvyslanectví dlouhodobě podporuje, na stranu Izraele se postavil opakovaně i při jiných příležitostech. Při nedělním setkání s českými podnikateli zahájil svůj projev izraelským souslovím "ami jahudi", které znamená "jsem žid". "Je to v podstatě parafráze výroku (amerického prezidenta Johna) Kennedyho Ich bin ein Berliner. Jsem sice árijec, alespoň se tak domnívám, ale býti Židem znamená sdílet úctu ke statečnému národu, a proto ami jahudi," řekl Zeman podle přepisu jeho projevu uveřejněném na stránkách Pražského hradu.

Zeman do Izraele přiletěl v neděli společně s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem a čtyřmi ministry včetně místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla, večer se pak setkal s podnikateli. Dnes odpoledne navštíví Kneset, kde pronese projev. Poté se zúčastní státní večeře. V úterý poobědvá s premiérem Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Reuven Rivlin (izraelský prezident) Izrael prezident čr Hamás Pásmo Gazy Rudolf Jindrák

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy