V Astaně se opět jedná o Sýrii, hlavní bod je situace v Idlibu

V kazašské metropoli Astaně dnes začaly mezinárodní rozhovory o Sýrii. Předmětem dvoudenních jednání má být udržení příměří na severu Sýrie, vytvoření podmínek pro návrat uprchlíků a rekonstrukce země. Oznámilo to kazašské ministerstvo zahraničí.

Rozhovorů se účastní podobně jako v minulých kolech kromě zástupců syrské vlády a opozice také představitelé Ruska, Íránu a Turecka, tedy zemí zapojených do dění v Sýrii. Za OSN je přítomen zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura, který ale ve funkci končí a je to zřejmě jeho poslední příspěvek k řešení situace v Sýrii.

New round of Syrian talks kicks off in Astana#iranpress #Syrian #Astanahttps://t.co/kuxMtjl8ff

— Iran Press News Agency (@iranpress_com) 28. listopadu 2018

Syrskou vládu zastupuje vyslanec Damašku při OSN Bašár Džaafarí. V úterý jednal o programu astanské konference s poradcem íránského ministra zahraničí Hosejnem Džáberím Ansárím. V Astaně se v podobném složení rozhovory pořádají od loňska, ty současné jsou 11. v pořadí. OSN svolávala pod vlastní režií syrská jednání do Ženevy.

Předmětem astanských rozhovorů má být udržení příměří v provincii Idlib dohodnutého v říjnu. Jeho osud je ohrožen po sobotním útoku na město Halab (Aleppo) ve stejnojmenné provincii, která s Idlibem sousedí. Zasaženy byly tři části města a desítky civilistů musely být ošetřeny kvůli zasažení plynem. Syrská vláda a Rusko útok připsaly povstalcům, kteří to ale odmítli. Podle Moskvy a Damašku stříleli ze svých pozic v Idlibu. Damašek o vyšetření útoku požádal Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Syrská armáda byla v říjnu připravena zahájit ofenzivu proti povstalcům a radikálním skupinám v Idlibu, ale díky dohodě o příměří, sjednané Ruskem a Tureckem, od toho prozatím upustila. Dohoda počítala se zřízením demilitarizovaného pásma mezi územím ovládaném vládou a povstalci. Více než polovina území Idlibu je v rukou spojenectví radikálů, které si říká Haját Tahrír aš-Šám (HTS) a v němž působí oddíly, jež se původně hlásily k Al-Káidě. HTS se k sobotnímu útoku na Halab nevyjádřila.

Rusko po sobotních událostech poprvé od sjednání příměří vyslalo svá letadla k útokům na pozice radikálů s odůvodněním, že jde o operaci proti teroristickým skupinám operujícím na území vyčleněném pro demilitarizovanou zónu.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie kazachstán Steffan de Mistura Ruské angažmá v Sýrii Írán

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy