Americký konzulát v Jeruzalémě se začlenil do nové ambasády USA. Poslední hřebík do rakve, reagují Palestinci

Spojené státy dnes stáhly vlajku z jeruzalémského konzulátu, který byl dosud využíván pro palestinskou agendu. Ode dneška budou záležitosti týkající se Palestinců spadat pod novou ambasádu USA a amerického velvyslance v Izraeli. Palestinské vedení to označilo za "poslední hřebík do rakve" mírového procesu. Rozhodnutí snížit status svého diplomatického zastoupení pro palestinská území oznámil Washington již loni v říjnu.

Květnovému přestěhování americké ambasády předcházelo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, což je v rozporu s názorem většiny zbytku světa. Palestinci tehdy zásadním způsobem omezili vztahy s USA.

Z konzulátu se nově stane "oddělení pro palestinské záležitosti" velvyslanectví v Izraeli. V praxi to znamená, že úřad nebude používat oddělený komunikační kanál s Washingtonem pro informace týkající se Izraele a Palestinců.

Poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse Nabíl Šás již dříve uvedl, že krok USA porušuje minulé dohody a je pokračováním Trumpovy politiky uznání Jeruzaléma jako izraelského hlavního města. "Teď ruší poslední spojení s palestinským národem. Říká prakticky, že Jeruzalém je pro Izrael. Toto rozhodnutí nemá nic společného s mírem, komplikuje a znemožňuje ho," řekl Šás.

Na twitteru ke stažení vlajky napsal, že je to poslední hřebík do rakve mírového procesu. Izraelsko-palestinská mírová jednání jsou přerušena od roku 2014, USA chtějí po dubnových volbách v Izraeli zveřejnit nový mírový plán. Spočívá podle všeho na ekonomických nabídkách, avšak nepočítá s ustavením nezávislé Palestiny.

‘Last nail in the coffin for US peacemaking’: US merges Israeli embassy with Palestinian mission — RT World News https://t.co/5axzzqyJP1 pic.twitter.com/9VEwTslI1z

— US Embassy Jerusalem News (@USEmbassyIsrael) 4. března 2019

Podle agentury Reuters se dnešní stažení vlajky z konzulátu v centru Jeruzaléma obešlo bez jakékoli ceremonie a přítomnosti velvyslance Davida Friedmana. Podle Reuters dostala složenou americkou vlajku jako "dar na rozloučenou" odcházející konzulka Karen Sasaharaová.

Americké ministerstvo zahraničí začlenění agendy konzulátu do velvyslanectví označilo za zefektivnění práce, nikoli za změnu politiky. "Náš tým bude dále usilovat o dosažení míru na tomto území," sdělila Sasaharaová na YouTube. Budova využívaná dosud jako konzulát se má podle únorových zpráv stát velvyslancovou rezidencí.

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát po říjnovém oznámení uvedl, že je to další důkaz o tom, že americká administrativa pracuje s Izraelem na vytvoření "Velkého Izraele", a nikoli na řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Palladino řekl, že lze očekávat "naprostou kontinuitu americké diplomatické aktivity a konzulárních služeb". "Není to signál změny americké politiky týkající se Jeruzaléma, Západního břehu nebo Pásma Gazy," dodal mluvčí.

Související

Chrámová hora (hebrejsky הַר הַבַּיִת‎‎ Har ha-bajit, Chrámová hora, arabsky الحرم القدسي الشريف‎‎, al-Haram al-qudsí aš-šaríf, Vznešená svatyně), někdy uváděná též jako hora Moria (hebrejsky הר המוריה‎‎), je plošina o půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku o rozměrech 313 m (severní strana), 470 m (východní strana), 280 m (jižní strana) a 485 m (západní strana), nacházející se v jeruzalémském Starém Městě. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, pozůstatek židovského Chrámu. Na vrcholu hory stojí kromě dvou největších – Skalního dómu a mešity al-Aksá – řada dalších menších staveb, autor: Godot13

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci Karla III.

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci britského krále Karla III., která se uskuteční na začátku května. V pátek večer to uvedl Buckinghamský palác. Ceremonie ukazuje na silné pouto mezi britským panovníkem a posvátnou zemí, píše agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové zaútočili na Chrámové hoře kameny na policisty

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kam se dnes vydaly stovky židů u příležitosti svátku Tiša be-av, zaútočili mladí muslimové kameny na policisty, kteří je následně rozehnali, uvedly agentura DPA a Reuters s odvoláním na policejní hlášení. Někteří palestinští muslimové považují návštěvy židů na tomto místě, které je posvátné pro obě náboženství, za provokaci.

Více souvisejících

Jeruzalém Velvyslanectví USA Izrael palestina

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy