Rivlin usadil Netanjahua: V Izraeli si jsou Židé a Arabové rovni

Izrael je zemí, kde pro všechny občany platí stejná práva. Řekl to dnes izraelský prezident Reuven Rivlin v rámci debaty o izraelských Arabech v Izraeli. Premiér Benjamin Netanajhu v neděli na instagramu napsal, že Izrael je zemí pouze Židů. Loni byl v Izraeli přijat zákon, který Izrael charakterizuje jako stát židovského národa. Rivlin tehdy před přijetím zákona varoval.

Na shromáždění pořádaném ke 40. výročí podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody dnes Rivlin řekl, že izraelští Arabové nejsou druhořadí voliči a že v Izraeli nejsou žádní občané první kategorie.

"Ti, kdo věří, že úkolem Státu Izrael je být židovský a demokratický stát v plném slova smyslu, si musejí připomenout, že v Izraeli mají všichni jeho občané rovnocenná práva," řekl.

Debatu na toto téma začala ministryně kultury Miri Regevová, když v televizním rozhovoru řekla, že je nebezpečné, aby v izraelské vládní koalici byli Arabové. Herečka Rotem Selaová za to kritizovala ministryni i tazatelku a na její kritiku pak reagoval Netanjahu.

"Rina Macliachová (televizní moderátorka) mlčela a já se ptám, proč se v šoku (ministryně) nezeptala, v čem jsou Arabové problém. Proboha, v této zemi žijí i Arabové," uvedla Selaová.

Svým dnešním příspěvkem se Rivlin podle izraelského tisku obracel spíš na Selaovou. "Při volbách si budeme všichni rovni, Židé i Arabové. V Knesetu (parlamentu) budou zastoupeni všichni, Židé i Nežidé," řekl prezident. Tento výrok se pak objevil v hebrejštině a arabštině na jeho twitterovém účtu.

لا يوجد مواطنون درجة أولى، ولا يوجد مُنتخِبون درجة ثانية!في صناديق الاقتراع كلّنا مُتساوون؛ اليهود والعرب.كلّنا مُمَثّلون في الكنيست، يهودا وغير اليهود. pic.twitter.com/lrb0odtUQe

— Reuven Rivlin (@PresidentRuvi) 11. března 2019

"V poslední době jsme vystaveni nepřijatelné debatě kolem izraelských Arabů. Odmítám uvěřit, že existují politické strany, které přestaly Izrael považovat za demokratický židovský stát," pokračoval pak Rivlin v jiném tweetu.

V Izraeli žije podle letošních údajů devět milionů lidí a z nich téměř 21 procent jsou Arabové.

Související

Benjamin Netanjahu

Netanjahu telefonoval Bidenovi, poprvé ho uznal za zvoleného prezidenta USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poprvé telefonoval s Joem Bidenem po jeho vítězství v amerických prezidentských volbách. Krátce předtím s Bidenem hovořil i izraelský prezident Reuven Rivlin. Netanjahu už Bidenovi dříve pogratuloval po jeho vítězství ve volbách ze 3. listopadu, vyhýbal se ale tomu, aby ho označil za budoucího prezidenta.
Reuven Rivlin

Izraelský prezident Rivlin pozval do Jeruzaléma hlavu SAE

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes pozval do Jeruzaléma prezidenta Spojených arabských emirátů, šajcha Chalífu bin Zajda Nahajána, informuje agentura Reuters. Pozvání přichází poté, co se obě země minulý týden dohodly na navázání diplomatických vztahů a židovský stát oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu.

Více souvisejících

Reuven Rivlin (izraelský prezident) Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy