Erdogan utahuje šrouby médiím, agentura Anadolu přešla pod prezidentský úřad

Turecká státní tisková agentura Anadolu přešla pod kontrolu ředitelství prezidentského úřadu pro komunikaci. Podle tureckých médií nyní může úřad spadající pod prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nařídit kontrolu zdrojů agentury, ovlivnit její organizaci a personální obsazení.

Způsob dohledu bude stanoven v kontraktu mezi agenturou a ředitelstvím. Smlouva bude mít pětiletou platnost a mimo jiné bude obsahovat pokyny k výběru vedení Anadolu. Ředitelství bude také moci rozhodovat o rozpočtu agentury.

Anadolu byla založena roku 1920 s cílem šířit zprávy o turecké válce o nezávislost.

Ředitelství pro komunikaci prezidentova úřadu vykonává dohled také nad tureckou vysílací společností TRT a nejvyšší rozhlasovou a televizní radou, což je dozorčí orgán nad médii.

Šéf ředitelství úřadu pro komunikaci Fahrettin Altun se podle serveru Ahval teď stane nejvlivnějším člověkem agentury. Do vedení ředitelství byl jmenován loni v červenci a dal se slyšet, že chce v Turecku podporovat "původní a národní" kulturu ve shodě s politikou Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Hodlá prosazovat turecký nacionalismus, jak ho propaguje tato strana, a zbavit Turecko vlivu "západních ideologií".

#RSFIndex: The situation in only 24% of the 180 countries and territories is classified as “good” (coloured white on the map) or “fairly good” (yellow), as against 26% last yearhttps://t.co/4izhhdhZAo

— RSF (@RSF_inter) 18. dubna 2019

Erdoganova vláda nechala uzavřít přes 150 médií, často s odůvodněním, že měla napojení na organizaci, která podle vlády stojí za pokusem části armády o puč z léta 2016. Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) loni umístilo Turecko na žebříčku svobody tisku na 157. místo ze 180 hodnocených států.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Media Turecko agentura Anadolu Noviny / tisk

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 3 minutami

před 4 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy