Hrozí Izraeli volby? Netanjahovi vyprší lhůta na sestavení vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes na videu vysvětlil občanům, jaké má pravomoci k řešení současné politické situace, v níž se nedaří sestavit novou koaliční vládu po dubnových volbách. Premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi termín k tomu vyprší o dnešní půlnoci místního času (23:00 SELČ). Rivlin řekl, že se pro natočení videa rozhodl, protože jeho úřad čelí četným dotazům.

Řekl, že Netanjahu dostal na sestavení koalice 28 dní a termín mu byl v souladu se zákonem prodloužen o dalších čtrnáct dní.

"Nebude-li vláda sestavena do dnešní půlnoci, mám dvě možnosti a pro jednu z nich se musím rozhodnout do tří dnů. První je pověřit sestavením vlády člena parlamentu, s výjimkou toho, kterého jsem už pověřil a který neuspěl. Druhá varianta je informovat předsedu parlamentu, že není možnost vládu sestavit, takže je třeba vypsat nové volby," řekl Rivlin.

Aby se mohl rozhodnout, pozve znovu ke konzultaci zástupce zvolených stran. "Měli byste mimochodem vědět, že pokud informuji předsedu Knesetu, že si nemyslím, že jiný člen parlamentu dokáže vládu sestavit, mohou poslanci shromáždit 61 podpisů a vyžádat si, že jakýkoli člen parlamentu, včetně toho, kdo už takovou příležitost měl, může dostat mandát k sestavení vlády," řekl dále Rivlin.

Připomněl rovněž, že to jsou jeho pravomoci, ale kromě toho ještě může Kneset přijmout zákon, jímž se sám rozpustí. "Pokud takový zákon projde většinou aspoň 61 hlasů, procedura sestavování vlády tím bude skončena. Kneset bude rozpuštěn a, bohužel, budeme mít další volební kampaň," dodal Rivlin. Slíbil, že učiní vše pro to, aby Izrael dalšího hlasování ušetřil.

Kneset už několik hodin zasedá, aby se dohodl o dalším postupu. Zákon o svém rozpuštění už předtím schválil v prvním četní, další dvě hlasování ho čekají.

Související

Benjamin Netanjahu

Netanjahu telefonoval Bidenovi, poprvé ho uznal za zvoleného prezidenta USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poprvé telefonoval s Joem Bidenem po jeho vítězství v amerických prezidentských volbách. Krátce předtím s Bidenem hovořil i izraelský prezident Reuven Rivlin. Netanjahu už Bidenovi dříve pogratuloval po jeho vítězství ve volbách ze 3. listopadu, vyhýbal se ale tomu, aby ho označil za budoucího prezidenta.
Reuven Rivlin

Izraelský prezident Rivlin pozval do Jeruzaléma hlavu SAE

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes pozval do Jeruzaléma prezidenta Spojených arabských emirátů, šajcha Chalífu bin Zajda Nahajána, informuje agentura Reuters. Pozvání přichází poté, co se obě země minulý týden dohodly na navázání diplomatických vztahů a židovský stát oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu.

Více souvisejících

Reuven Rivlin (izraelský prezident) Benjamin Netanjahu Izrael

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy